Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Porslinsblomma

Hoya carnosa

Porslinsblomma är en av våra mest traditionella och vackraste vinplantor. Skotten kan växa till att bli många meter långa. Bladen är mörkgröna, tjocka och läderartade. På en ljus plats bildar porslinsblomman doftande, vita eller rosa, känsliga porslinsliknande blommor i överflöd.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

300 cm

Färg:

Rosa Vit Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Sommar

Porslinsblomman kan både växa på en stock och bli buskliknande, eller i en ampel så att de långa grenarna får hänga ned. Den kan även odlas i en kruka med båge, så att man leder slanorna längs med bågen. Man kan även låta rankorna klättra längs väggen, men den behöver då stöd att klättra på. De mörkgröna, glansiga vaxartade bladen sitter parvis och är motsatta. Bladets längd är cirka 5-8 cm. Blomman är flockblommig, med ungefär 10-20 blommor på varje blomställning. Blommorna är femspetsiga, och är förtrollande med sina vaxartade kronblad i vitt eller rosa. Varje blomma har en rödaktig stjärnformation i sin mitt. Blomningen varar länge, från vår till höst. Vid varmt väder utsöndrar blommorna vätskedroppar för att attrahera bin.

Porslinsblomman trivs i ett ljust fönster i partiell sol, men den tål inte att stå långvarigt i direkt solljus. Den trivs även i skugga, men kommer då inte att blomma. I sin naturliga livsmiljö i Kina, Östasien och Australien, växer den som en epifyt på trädstammar. Så porslinsblomman nöjer sig med en liten kruka med jord. Om krukstorleken blir för stor kommer blommningen att utebli. Porslinsblomma ska planteras om i samma planteringsdjup som den har varit. Plantera porslinsblomma i Blomjord med leca för att få en bra dränering. Täck jordytan med Odlingssand för att skapa ett bra mikroklimat i jorden.

Porslinsblomma är en relativt frisk växt som sällan drabbas av sjukdomar eller skadedjur. Men den har en giftig växtsaft som inte är bra för husdjur att få i sig. Ring veterinär ifall din hund eller katt har ätit av den.

Porslinsblomma ska vattnas ordentligt och sedan ska jorden torka innan nästa vattning. Växten är känslig för överbevattning. Om växten har knoppar ska vattningen ökas så att jorden inte torkar ut. Porslinsblommor som förbereds för blomning ska gödslas varje vecka med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Gödsla några gånger med en mer utspädd mängd gödning under vintersäsongen.

Du kan ta sticklingar från porslinsblomma på våren, genom att ta 5-10 cm långa toppklipp. Ta inte för många sticklingar från en enskild planta.

Sök