Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Ranunkel

Ranunculus asiaticus

Ranunkel_HFG-500x500

Ranunkels popularitet kommer från de vackra och dekorativa blommorna som finns i mängder av olika färger. Blommorna sitter på en kraftig 10-20 cm lång stjälk. Plantera utomhus i rabatten eller ha i kruka inomhus eller utomhus. Ranunkel är också väldigt fin och hållbar som snittblomma.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-20 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar, Vår

Rekommenderade produkter

Ranunkel_HFG-500x500

På våren är ranunkel en av de första växterna som börjar säljas i blomsterhandeln, som krukväxt eller som knölar att plantera i kruka eller i rabatt ute.

Ranunkel fungerar utmärkt att ha både utomhus och inomhus och trivs i ett soligt och skyddat läge.

Man kan plantera ranunkelknölar utomhus i kruka eller rabatt. Blötlägg då knölarna några timmarTa upp knölarna innan vintern eftersom de inte är vinterhärdiga. Lägg knölarna på tork och förvara de mörkt och svalt i torr Odlingssand eller Solmull, så kan du plantera ut dom till våren. innan plantering, så gror de bättre.

Utomhus måste du vänta tills temperaturen inte går under nollan för att plantera i krukor, balkonglådor eller vänta till maj för att plantera ut i rabatten. För krukor och balkonglådor, välj en fukthållande planteringsjord som t.ex. P-jord. Ranunkel tål lite frost men är inte köldhärdiga.

Du kan också använda ranunkel inomhus för att få in färg och vårkänsla. Om man vill ha en Ranunkelplanta inne trivs den bäst i ett svalt utrymme. Välj en fukthållande planteringsjord som t.ex. P-jord.

Färgerna varierar i röda, rosa, gula, orange, vita och gröna toner. Blommor består av många kronblad och bladen är flikiga och mörkgröna.

Ranunkeln vill ha mullrik, fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Jorden får inte torka ut men får inte heller vara för blöt, då plantan ruttnar lätt. Addera Lera till jorden för att öka den fukthållande förmågan och minska risken för uttorkning.

Gödselvattna med Växtnäring Universell.

Ta upp knölarna innan vintern eftersom de inte är vinterhärdiga. Lägg knölarna på tork och förvara dem mörkt och svalt i torr Träull eller Solmull, så kan du plantera ut dem till våren.

Sök