Hoppa över innehåll
Perenner

Röd solhatt

Echinacea purpurea

rod-solhatt_echinacea-purpurea rod-solhatt_echinacea-purpurea rod-solhatt_echinacea-purpurea

Röd solhatt blommar länge och praktfullt på sensommaren. Blommorna älskas av fjärilar och pollinerande insekter. Det är en härdig perenn som behöver värme för att utvecklas bra. Solhatt är känd som medicinalväxt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

70-100 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

1-3

rod-solhatt_echinacea-purpurea rod-solhatt_echinacea-purpurea rod-solhatt_echinacea-purpurea

Röd solhatt finns namnet till trots i flera olika färger och nyanser, den går även under namnet röd rudbeckia. Mest känd är den svenska sorten ’Magnus’ med sina stora blommor (12 cm) och mustiga röda nyanser. Den blommar länge och praktfullt på sensommaren från juli till september. Blommorna drar till sig fjärilar och är utmärkta som snittblommor.

Passar i planteringar i soliga lägen. Röd solhatt växer upprätt på styva stjälkar och blir 80-100 cm hög. Bladen är mörkgröna och breda, blomstjälkarna i stort sett bladlösa. Konisk mitt i stora blommor. Härdighet beror på sort, normalt klarar den zon I-III.

Röd solhatt kan planteras i de flesta jordar men behöver stå på en väldränerad och varm plats. Den tål torka relativt bra. Ett bra tips är att anlägga upphöjda bäddar för att undvika vinterfukt kring rötterna.

Vintertäckning i snöfattiga lägen. Förökas på våren genom delning eller med hjälp av frösådd. Delas vart femte år för att föryngras.

På våren rensa bort visset plantmaterial. Dressa med näringsrik R-dress.

Gödsla enligt hänvisningarna med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Röd solhatt går mycket bra att samplantera med andra perenner.

Sök