Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Rotselleri

Apium graveolens var. rapaceum

rotselleri_apium-graveolens-var-rapaceum rotselleri_apium-graveolens-var-rapaceum

Rotselleri bildar en rundad knöl en mycket aromatiskt smak med en något söt nyans. Den kräver lång förodling inomhus och en näringsrik lucker jord i trädgårdslandet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-40 cm

rotselleri_apium-graveolens-var-rapaceum rotselleri_apium-graveolens-var-rapaceum

Selleri är en tvåårig växt och växer långsamt. För att växa behöver den en lång och varm sommar och därefter skördas de sent på hösten. Rotselleri har en stark smak om den äts som den är. Tillagning gör smaken mildare.

Rotselleri är en populär rotsak i buljong. Roten kan även användas som riven, i sallader, i grönsaksbiffar, i grytor och gratänger. Bladen kan torkas eller frysas ner.

Rotselleri odlas antingen från frö eller genom att skaffa färdiga plantor från en trädgårdsbutik. Rotselleri växer bäst på en varm, ljus eller halvskuggig växtplats. Den kan odlas i trädgårdslandet, i djupbäddar och i pallkragar. Rotselleri behöver mycket näring och växer bäst i en kraftigt gödslad och mullhaltig, lucker jord. Jorden i köksträdgården och pallkragar förbättras med Ört & grönsaksjord. Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkra en riklig och välsmakande skörd.

En rotselleri av god kvalitet är fast och väger 200–800 gram. Sellerins snittyta blir lätt mörk när de ämnen som frigörs reagerar med syre. Rotselleri innehåller rikligt med protein och spårämnen, särskilt kalium. Av den tidiga sellerin kan även blasten användas i matlagning. Senare blir de träaktiga.

Rotselleri måste förodlas inomhus och sås redan i februari, det tar 2-3 veckor innan de gror. Fröna täcks inte. Lämplig temperatur är över 20, men under 25 grader. I svalare temperaturer aktiveras en för tidig blomning. Ställ sådden ljust och håll plantorna fuktiga. Har du sått tätt kanske plantorna behöver en omplantering när de sköra plantorna är hanterbara. Innan utplantering i maj -juni avhärdas plantorna utomhus en tid, sellerin klarar lite kyligare väder.

Planteringsdjupet är viktigt, tillväxtpunkten måste förbli synlig ovan jord. En alltför grund plantering gör att sidorötterna växer kraftigare och en alltför djup plantering gör att knölen växer och blir avlång. Lämpligt planteringsavstånd är 25–40 cm, radavstånd 50–60 cm.

Rotsellerin bör få tilläggsgödsel under hela växtperioden, till exempel gräsklipp eller Hönsgödsel. Roten sväller upp och växer som kraftigast först från och med augusti. Det är viktigt att vattna, särskilt på sensommaren.

Rotsellerin skördas i september-november. Sidorötterna och bladen skärs bort runt om knölen. Bladskaften tas varsamt bort. Knölarna förvaras i torv i en källare.

Det går att plocka stjälkar från den växande sellerin under sommaren och använda dem direkt i matlagningen. Att plocka en del blad sägs stimulera bildningen av rotknölen.

Sök