Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Rysk kornell, brokbladig

Cornus alba ’Elegantissima’

rysk-kornell-brokbladig_cornus-alba-elegantissima

Brokbladig rysk kornell är en prydnadsbuske som ger fin variation i trädgården med sina vitbrokiga blad. Bladen förblir brokiga hela sommaren, både i sol och i skugga. På vintern har busken ett vackert brunrött grenverk. Anspråkslös och härdig.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

150-200 cm

Växtzon:

1-6

Rekommenderade produkter

rysk-kornell-brokbladig_cornus-alba-elegantissima

I juni blommar den brokbladiga ryska kornellen med vita blommor som utvecklas vita eller ljusblåskiftande giftfria stenfrukter. Höstfärgen är gyllenröd. Efter att kornellen har fällt sina blad pryds vinterträdgården av de vackert rödbruna årsskotten.

Brokbladig rysk kornell passar som solitärväxt, som fritt växande häck och som insyns- och vindskydd i sammansatta buskage. Med tiden blir busken flera meter bred och 1,5–2 meter hög. Brokbladig rysk kornell klarar sig i zonerna I–VI.

Brokbladig rysk kornell trivs i både sol och i skugga. Det lönar sig därför att pröva på brokbladig rysk kornell på platser med lite ljus, eftersom den där blir yvig och syns bra i skuggan med sina vitbrokiga blad. Mycket bra att använda i blandade buskage där den lyser upp planteringen.

Brokbladig rysk kornell trivs i frisk, fukthållande, näringsrik jord. Blanda befintlig jord med Planteringsjord vid planteringen. Planteringsavstånd 80–90 cm, som häckväxt 3 plantor per meter.

Gamla grenar kan tas bort regelbundet vid basen. Busken kan även föryngras genom att klippa ner den. Beskärningarna görs på våren före lövsprickningen eller i JAS-perioden.
Kornell kan enkelt förökas med vedartade sticklingar som tas under sommaren eller genom att böja kvistar mot marken.

Gödsla vid behov med Trädgårdsgödsel Mognad.

Grenarna med sina brokiga blad är vackra i buketter särskilt ihop med vita blommor.

Sök