Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Skelettsköld

Alocasia sanderiana

skelettskold

En annorlunda, vacker krukväxt med stora uppseendeväckande blad som har en skelettliknande nerv på ovansidan. Bladen har mörkt grön ovansida, lime/vita bladnerver och purpurfärgad undersida. Häftig krukväxt som även kallas amazonsköld, skelettblomma eller skelettblad.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Färg:

Limegrön Gul Gröna löv

Blomning:

none

skelettskold

Skelettsköld härstammar från sydöstra Asien. Tillhör kallaväxterna med ca 70 arter. Det är en krukväxt som tycker om hög luftfuktighet, den placeras stå ljust men ej i direkt solljus under vår och sommar när solen är som skarpast. Står den i direkt solljus får den lätt fläckar på bladen och blir bränd. Det är inte en jättelätt krukväxt att sköta och det är inte en nybörjarblomma.

Skelettsköld trivs i hög luftfuktighet. Den vill ha ca 20 grader C och trivs inte under 10 grader C. Placera den inte över ett element, då det blir för torr luft, speciellt vintertid. Plantan kan lätt få spinn om luften är för torr. Ett tips är att duscha den ofta med vatten och att ha lecakulor och vatten i ett lager i botten på ytterkrukan eller på krukfatet. Vattnet som dunstar ökar luftfuktigheten. Skelettsköld tycker inte heller om att stå i dragiga fönster där det blir för kallt.

Skelettsköld behöver regelbunden vattning. Låt gärna vatten stå i vattenkannan nån dag innan vattning då ljummet vatten och gärna avkalkat ger bäst resultat. Den får inte torka mellan vattningarna, men tycker heller inte om att stå blött.  Gödsling var 14e dag med en svag dos av Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring under växtperioden februari till september. Omplantering görs när krukan börjar bli för liten dvs när rötterna börjar synas under innerkrukan. Planteras i P-jord eller Blomjord med leca om den står i en stor kruka. På bilden är jordytan täckt med Odlingssand som prydnad.

Växten kan förökas genom delning av rhizomet, jordstammen. Gör det i samband med omplantering på våren innan tillväxten kommer igång.

Hela växten är giftig, var försiktig med växtsaften som kan ge hudretning eller ögonirritiation.

Kul krukväxt att ge bort till Halloween eller dekorera hemmet med till Halloweenfesten. Du kan också använda bladen som snitt i blomsterarrangemang.

Sök