Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Solros

Helianthus annuus

solros_helianthus-annuus solros_helianthus-annuus solros_helianthus-annuus

Solros finns i flera olika sorter varav många är högresta med stora gula blommor med mörk mitt. Solros är ettårig. Kan användas rabattväxt och är mycket bra som snittblomma. Det finns även krukodlade sorter i handeln.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-300 cm

Blomning:

Sensommar

solros_helianthus-annuus solros_helianthus-annuus solros_helianthus-annuus

Solros är en välkänd sommarblomma som de flesta känner igen. De stor- och högväxta sorterna passar bra till blomsterängar och för produktion av fågelfrön. De låga sorterna lämpar sig för plantering i stora kärl och rabatter. Finns även att köpa i kruka och är fin även som snittblomma. Solrosen växer upprätt med starka stjälkar och stora blad, blomningstid juli till september.

Solrosen har mycket stora blommor med mörk mitt. Den klassiska solrosen är gul med brun mitt men nu finns även sorter i exempelvis gräddvitt och brunt. Det finns även lågväxta sorter med dubbla blommor. Det är inte ovanligt att solrosor spontant dyker upp i rabatter och planteringar efter att fåglar tappat fröna på vintern. Solrosorna har en förmåga att vrida sig så att blommorna alltid pekar mot solen.

Solrosor växer bäst i en lucker mull- och näringsrik jord. Jordförbättra i rabatten med Planteringsjord. I kruka använd U-jord. Solrosor bör sås på en varm och solig plats gärna vindskyddat så att de inte blåser ikull. Höga exemplar måste eventuellt bindas upp. Ett tips är att anlägga en snabbväxande insynsskyddande häck genom att bredså höga solrosor på minst 1 m bredd

Förkultivering från frö ca 3-4 veckor. Det tar ca 2,5 månad innan solrosen börjar blomma från att den såtts. Plantering i början av juni. Kan sås direkt på friland när jorden är varm i slutet av maj-början av juni.

Krukodlade exemplar gödslas och vattnas regelbundet, solrosor behöver mycket vatten och näring för att utvecklas väl. För Solrosen rekommenderar vi Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Solrosen kan behöva stöd, men kräver i övrigt ingen skötsel.

Solros är tacksamt att odla med barn, de gror snabbt och växer fort. Och så kan de bli flera meter höga om man sköter dem väl.

Sök