Hoppa över innehåll

Svartöga

Thunbergia alata

Svartöga är en snabbväxande klätterväxt med stora gula, orangea, vita eller rödaktiga blommor med ett karaktäristiskt mörk "öga". De färska gröna bladen är triangulära till formen.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200-300 cm

Färg:

Röd Orange Vit Gul

Blomning:

Sommar

Svartöga är snabbväxande slingerväxt som kan bli upptill 2-3 meter lång. Som en mångsidig växt passar den bra med andra klätterväxter mot väggar och på balkonger. Den blommar hela sommaren, från maj till september.

Den växer bäst på en halvskuggig plats. Den gillar inte för mycket värme och i helskugga blir blomningen mer blygsam.

Odlingsplatsen bör vara varm och skyddad från vind och regn. På våren är Svartöga känslig för frost. Växten gillar ett näringsrikt och luftigt odlingsmedium, lämplig jord är U-jord. Plantera med ett plantavstånd på omkring 30-50 cm.

Svartöga är en frodig växt som behöver mycket vatten. Vattna rikligt från vår till höst men låt det översta jordlagret torka mellan vattningarna så att blomman inte står i blöt jord. För att hålla blomningen konstant under hela sommaren är det bra att ge den extra näring varje vecka, Växtnäring Universell är ett bra alternativ.

Ta bort vissna blommor för att uppmuntra fortsatt blomning.

Svartöga kan övervintras inomhus på en ljus plats med en normal rumstemperatur. Minska bevattningen på vintern. När våren återvänder planteras den om i U-jord och skotten beskärs.

Redan i februari–mars kan du komma igång med sådd av Svartöga. Fyll 2/3 av krukan med U-jord och resten med Planteringsjord. Så ca tre frön i varje kruka och ställ därefter i rumstemperatur. Håll fröna fuktiga och flytta krukorna till en ljus och sval plats när fröna grott. Vattna regelbundet och gödsla med Växtnäring Universell. Svartöga kan planteras ut efter att nattfrosten är över.

Sök