Hoppa över innehåll
Perenner

Toppklocka

Campanula glomerata

toppklocka_campanula-glomerata toppklocka_campanula-glomerata

Toppklocka är en klassisk torparväxt vilket innebär att den är tålig och långlivad. Den sprider sig lätt på platser där den trivs. Blommar med blåviolett blommor men det förekommer även vita sorter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-70 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-5

toppklocka_campanula-glomerata toppklocka_campanula-glomerata

Toppklocka är en tålig och långlivad perenn som även kan hittas i naturen som ängsblomma. Den passar bäst i naturträdgårdar, men även för traditionella rabatter om den kan begränsas. Växer upprätt. De nedre bladen hjärtformade, de övre bladen lansettlika. Stora mörkblå eller vita tättsittande klockor på toppen av stjälken.

Blomning juli-augusti. Sprider sig kraftigt och snabbt med utlöpare under marken eller med frö. Kallas i folkmun för byskvaller eftersom den lätt sprider sig. Planteras gärna på lite torrare soliga platser. Kalk sägs gynna toppklockan.

Jordförbättra med Ros & perennjord vid plantering. Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar, för att sedan gå över till Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Sprider sig snabbt och därför bra för att fylla utrymmen mellan plantor men kan bli ett ogräs som är svår att få bort om den får fritt utrymme. Längre blomning vid vattning och bortplockning av vissnande blommor.

På ängar kan man låta växten självså sig och sprida sig. Förökas med hjälp av frösådd eller genom delning på våren eller hösten.

 

Fin som snittblomma , plockas när hälften av blommorna slagit ut.

Sök