Hoppa över innehåll
Perenner

Tovsippa

Anemone sylvestris

tovsippa_anemone-sylvestris tovsippa_anemone-sylvestris

Tovsippa är en lättodlad, kraftigt växande perenn som snabbt breder ut sig. De vita blommorna kommer i rik mängd och täcker bladverket på försommaren och tovsippan blommar ofta på nytt på hösten. Tovsippan är en utmärkt marktäckande perenn.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-40 cm

Blomning:

Försommar

tovsippa_anemone-sylvestris tovsippa_anemone-sylvestris

Tovsippan växer upprätt och blir 20–40 cm hög. Den sprider sig kraftigt med utlöpare under jord. Bladen som bildar en rosett är mörkgröna, tre- eller femflikiga, breda och ludna. Bladen finns kvar efter blomningen, i motsats till många andra sippor. De 3–5 cm breda enkla och vita blommorna sitter en och en på stadiga stänglar. Blomknopparna är nickande. Tovsippan är en fullt härdig perenn. Fröställningarna blir ulliga bollar som är mycket dekorativa.

Tovsippan trivs i sol eller halvskugga och skyddad mot vind. Jorden ska vara lucker, väl genomsläpplig och gärna kalkhaltig. Jorden ska kunna behålla fukt men får inte vara blöt. I torka och solgass blir blomningen kort. Tovsipporna planteras i trädgårdsjord blandad med Ros & perennjord och gärna lite extra Trädgårdskalk. Planteringsavståndet 20–30 cm.

På våren kalkas tovsipporna med Trädgårdskalk och gödslas med lite Trädgårdsgödsel Mognad. Rensa ev bort föregående års blad innan de nya kommer.

Ta gärna bort blomstjälkarna efter den första blomningen för att gynna blomningen på hösten.

Tovsippan sprider sig lätt med utlöpare under jord och därför lönar det sig att avgränsa oönskad spridning i rabatter med fiberduk eller rotmatta. Tovsippan kan förökas genom att dela växterna tidigt på våren eller på hösten. Utlöparna under jord kan även tas tillvara som sticklingar.

Tovsippan är en bra snittblomma men har växtsaft som kan irritera huden.

Sök