Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Vitalba-klematis ’Paul Farges’

Clematis (vitalba-gruppen) ’Paul Farges’ syn 'Summer snow'

vitalba-klematis-paul-farges_clematis-vitalba-gruppen-paul-farges-syn-summer-snow

'Paul Farges' är en mycket starkväxande vitalba-klematis som översållas av små, stjärnliknande och gräddvita blommor. Den går också under namnet 'Summer snow'. Den passar där den kan breda ut sig mot en vägg, ett staket, vid roten av ett träd eller i en pergola . Växten är härdig och lättskött.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

300-700 cm

Blomning:

Midsommar

Växtzon:

1-5

Rekommenderade produkter

vitalba-klematis-paul-farges_clematis-vitalba-gruppen-paul-farges-syn-summer-snow

’Paul Farges’ är mycket starkväxande och en är en bra klängväxt för att täcka stora väggar eller staket. Den kan även fungera som marktäckare om den inte får stöd. Blomningen som inleds omkring midsommar fortsätter ända fram till oktober. Klängväxten blir 3–7 meter hög. Vitalba-klematisen är i gynnsamma lägen härdig i hela landet.

Vitalba-klematisen trivs i sol och halvskugga, på en varm och vindskyddad växtplats. Växtplatsen ska vara näringsrik, fukthållande, genomsläpplig och kalkhaltigt. Lämplig jord vid planteringen är Ros & perennjord. Plantavstånd en meter.

Gräv en 60 x 60 cm planteringsgrop för vitalba-klematisen. Klängväxten planteras så djupt att rotklumpen kommer 10 cm under jorden. Vid växtens rot ska jorden vara sandig, vilket förebygger spridningen av grå monilia. Genom att lägga till sand och kupa upp jorden kring stammarna säkerställs att överflödigt vatten rinner bort. Klematis tycker inte om torka, men inte heller om blöt jord.

På våren kan ytan kring kelamtisen dressas med R-dress.

Beskärning sker på vårvintern då överflödiga och skadade skott tas bort. Vid behov föryngras klängväxten på våren genom att den skärs ner. ’Paul Farges’ tål hård beskärning och kan behöva tuktas så att den håller sig på plats. På sommaren tas kontinuerligt skott bort som växer ut för långt.

I augusti-september gödslas klematisen med Trädgårdsgödsel Mognad.

Sök