Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Viticella-klematis

Clematis (Viticella-Gruppen)

viticella-klematis_clematis-vitivella-gruppen viticella-klematis_clematis-vitivella-gruppen

Viticella-klematis eller italiensk klematis är en grupp frodiga starkväxande klängväxter med ett mörkgrönt bladverk. Blommorna är mörkblåvioletta, blå eller röda. De är 3–6 cm stora. Den härdiga och friska italienska klematisen blommar länge, från juli till oktober.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

200-500 cm

Blomning:

Midsommar

Växtzon:

1-5

Rekommenderade produkter

viticella-klematis_clematis-vitivella-gruppen viticella-klematis_clematis-vitivella-gruppen

Viticella-klematisen blir normalt 2–3 meter men ibland upp till fem meter hög och klarar sig nästan i hela landet. Den passar på en skyddad plats, mot en spaljé, trädstam, pergola eller som marktäckande växt. Den rena arten, Clematis viticella, heter italiensk klematis men det finns även mängder av förädlade sorter i Viticella-gruppen. De klarar sig, beroende på sort, i växtzonerna I––V.

Viticella- klematis är det rätta valet när man vill ha en blommande klängväxt som inte ställer specialkrav på växtplatsen. De har större blommor än till exempel alpklematis, men något mindre än storblommiga klematis. Ofta är dessa klematisar härdigare och friskare än de storblommiga klematisarna.

Viticella-klematis tål torka och trivs både i sol och i halvskugga. Skotten kan frysa nästan nere vid markytan, men de nya skotten som växer upp på våren blommar rikligt redan samma sommar. Denna klematis trivs i näringsrik jord. Lämplig jord för dem är Ros & perennjord. Planteringsavstånd 50–100 cm. Plantan ska planteras på 15 centimeters djup.

Viticella klematis och italiensk klematis tål en beskärning på våren utan att blomningen blir lidande, eftersom den blommar på årsskotten. Delarna ovan jord kan frysa under mycket kalla vintrar, men klematisen skjuter nya skott. Gödsla på våren med R-dress på jordytan runt plantan. Under långa perioder med uppehållsväder vattnas klematisen. I juli-augusti görs en underhållsgödsling med Trädgårdsgödsel Mognad.

Det finns sorter av viticella-klematis som har odlats sedan 1800-talet. Det är till exempel Clematis (Viticella-gruppen) ”Étoile violette” med violettblå blommor och ”Purpurea Plena Elegans” med vinröda blommor.

Sök