Hoppa över innehåll

Praktiska råd inför festen

Påbörja planeringen i god tid. Är det en stor fest, till exempel en bröllopsfest, börjar många planerandet ett helt år i förväg. Är det en större fest med många gäster kan 6 månades planering behövas.

Var realistisk med vad du klarar på egen hand. Om du aldrig tidigare har ordnat en stor fest med många gäster, ta hjälp av ett proffs, eller fråga vänner med erfarenhet.

Planera maten noga

Se till att det finns utrymme i kyl och frys i god tid innan festen. Gå igenom porslin och serveringsdetaljer, komplettera om det behövs.

Inköp av dryck, och dekorationer kan man göra långt i förväg. Välj mat som du kan laga och frysa in veckorna innan festen, till exempel västerbottenpaj, tjälknöl, lammfärsbiffar och kycklingspett. En efterrätt som går bra att frysa är cheesecake. Ta ut den i god tid och dekorera med nyplockade hallon och citronmeliss innan servering.

Ha som mål att vara färdig med det mesta kvällen innan festen. De sista detaljerna att ta itu med på festdagen kan vara upphämtning av is, bröd och färdig mat. Laga det som måste vara färskt och lägg en sista hand vid uppläggning och garnityr.

Som fördrink är det enkelt att servera mousserande vin. Det är något som nästan alla uppskattar och du behöver du inte tänka på komplicerade drinkrecept. Glöm inte ett alkoholfritt alternativ. Se till att det inte blir tomt i glasen!

Låt ett proffs sköta grillningen och låt gästerna välja vad de vill ha direkt vid grillen. Det finns många cateringföretag som erbjuder detta, och det är en riktig stämningshöjare på en fest. Ordna tillbehören själv på ett buffébord intill.

Köp färdiga delikatesser och häll upp i vackra skålar.

Dryga ut med ett gott bröd från ett bageri.

Om du ordnar hela middagen själv, välj att göra det i bufféform. Att få ut maten med perfekt timing på dukade bord är nästan omöjligt om du inte tar in extrapersonal.

Se till att ha plats för använt porslin när du dukar av, gärna på ett ställe där gästerna inte vistas.

Dekorera med växter från trädgården

Plocka in det som ser finast ut ute i trädgården. Vattenbad med några pioner, bohemiska buketter av syren i gamla glasburkar, yviga buketter från trädgården eller en hög med äpplen och några kvistar från äppelträdet är fint, utan att vara svåra att arrangera. Mycket går att förbereda dagen innan.

Var inte rädd att göra dekorationerna. En hjälp för att få det att se bra ut är att gruppera små vaser tillsammans med ljus. Fyll ut och undvik stora kala bordsytor. Håll dig till ett färgtema med max fyra kulörer. Jobba med olika nivåer men undvik för stora och höga arrangemang som skymmer gästen på andra sidan bordet.

En alltför gles bordsdekoration ser lätt stökig ut.

Istället för komplicerade servettvikningar, häng vackra kökshanddukar över stolsryggarna. Fäst namnskyltar i dekorationsstenar, till exempel vita Pepples, det blir ett vackert dekorinslag. Dekorationssten är också vackert att lägga på fat med ljus eller i botten på genomskinliga vaser. Tänk på att också dekorera din trädgård inför festen, dekorationsflis runt buskar och i rabatter gör att trädgården ser välvårdad och vacker ut. Dekorationssten ger dina planteringar ett extra lyft. Bara fantasin sätter gränser…

Du kan i god tid ta fram vaser, krus och ljusstakar för dekorationerna. Se samtidigt till att alla textilier är rena och släta.

Inspiration till trädgårdsfesten

Få gästerna att känna sig välkomna

Var så informativ som möjligt i inbjudan, då undviker du många telefonsamtal med frågor om detaljer kring festen. Be gästerna lämna besked om deras närvaro i god tid, så att du har grepp om hur många du ska planera mat och dryck till.

Ha som målsättning att skämma bort gästerna. En korg med hårspray, parfym, handkräm och tuggummi i badrummet med en liten hälsning från dig är roligt att hitta. Se också till att det finns gott om toalettpapper och många rena handdukar. Doftande blommor och ett värmeljus på ett brandsäkert ställe höjer mysfaktorn. Kolla att allt är fräscht i badrummet några gånger under kvällen.

Lägg sjalar i en korg för frusna gäster och se till att det finns filtar vid sittplatserna.

Placera ut skålar med godis och frukt och ge gästerna små gåvor när de är på väg hemåt. Läs mer om hur du kan tacka dina gäster i avsnittet ”Tack för att du kom”.

En bra cateringfirma är den bästa hjälpen om din budget räcker till det. Då får du hjälp med i stort sett allt på plats, trots att festen är i din egen trädgård. Behöver du extra möbler och porslin kan du oftast hyra det genom dem. Serveringspersonal följer också med om du ber om det.

Var optimist och planera alltid solsken men förbered dig för det skiftande svenska vädret.

Det ska vara roligt att ha fest, både för dig och dina gäster.

Sök