Hoppa över innehåll

Stor drömfest

Blir gästantalet större än 40 är det lättare att få igång mingel och dans på kvällen. Se till att få en härlig mix av människor och bjud på lite extra överraskningar under kvällen.

Starta gärna festen lite senare på dagen, kanske först halv åtta. Välkomna gästerna med piccoloflaskor med mousserande vin med sugrör i. Placera flaskorna i stora isfyllda kar och servera direkt ur dem. Fyll trädgården med ljus av olika slag, och se till att det finns flera mingelytor.

Låt ett liveband spela mingelmusik till en början och dra på volymen och spela till dans senare på kvällen. En DJ funkar också bra en sådan här gång. Tänk på dina grannar, bjud in dem, eller dämpa musiken om det stör.

Be ett grillproffs ställa i ordning en riktig barbecue i trädgården och bjud på flera olika grillrätter. Stick gärna ut med tillval som skaldjurstapas och ett vegetariskt alternativ.

Att bjuda på buffé är ingen dum idé

Duka upp en buffé med tillbehör intill. Där kan det finnas rostade potatishalvor, coleslaw, fräscha såser och en rejäl sallad med grillade majskolvar i mindre bitar. Melonbitar och ett gott bröd är gott till. Ställ ut vinflaskor på borden och låt gästerna servera sig själva. Se till att det finns gott om vatten på borden.

På en sådan här tillställning kan man ha fri placering. Vet du att det kommer gäster som inte känner någon innan, se till att denne hittar roligt sällskap under fördrinken.

Linda in bestick i servetter och lägg i en korg på buffébordet tillsammans med tallrikarna. Ibland är det klokt att låta gästerna hämta mat från två håll, och då ska tallrikar och bestick finnas i båda ändarna, låt gästerna gå på båda sidorna av bordet när de tar av maten. Glasen ställer du direkt på borden där gästerna ska sitta.

Efter middagen, bjud på en dessertkavalkad med mäktig chokladtårta, minicupcakes, cheesecake med hallonsås och ett dignande fruktfat. Ställ några trevliga likörer med glas intill.

För att göra kaffeserveringen enkel, hyr en 10 liters termos med tappkran och ställ koppar prydligt intill. Har du inte tillräckligt med koppar, köp take-away muggar. Mjölken till kaffet häller du upp i en stor karaff och var beredd på att fylla på. Köp roliga sockerbitar; råsocker, grövre vita bitar och lite gammeldags bröstsocker och blanda i en vacker skål med tång. Istället för tråkiga tepåsar, fyll två skålar med färskt löste och låt gästerna göra egna teklämmor.

Låt kvällen fortsätta med musik och dans. Se bara till att underlaget på dansgolvet är bra. 
Be de myndiga grannbarnen skaka drinkar i en hembyggd bar, eller inne i lidret. Välj att bjuda på ett begränsat antal olika drinkar, så slipper du köpa in så många ingredienser. Döp drinkarna efter detaljer i festtemat. Se till att ha mycket is, garnityr och sugrör. Hyr fina glas eller nöj dig med lite finare klara plastglas.

Tips på festteman

  • Filmteman som Grease, James Bond, Avatar, Gudfadern, Sällskapsresan och Mama Mia.
  • Ljuva 50-tal, med kitschiga färger och roliga outfits.
  • Allsång. Det finns duktiga musiker som man kan anlita för en sing along afton, en garanterad succé!
  • Minns du ditt 90-tal?

Dela ut filtar om det blir kyligt och tänd en gasolvärmare om du har en. Är det varmt och mysigt, stannar gästerna längre. Bjud på korv med bröd och pucko som vickning. Det brukar gå hem.

Budgettips

  • En billigare fördrink kan vara bål dekorerad med blommor och bär från din trädgård, använd vitt vin som bas, fyll på med juice och sodavatten/fruktsoda.
  • Grilla spett gjorda på köttfärs och kyckling istället för dyrare köttbitar.
  • Be gästerna ta med eget vin till maten.
  • Gör egna musiklistor och flytta ut en förstärkare.
  • Istället för dyra hyrtält, köp en eller flera små paviljonger på byggmarknaden, och sälj dem sedan på blocket.

 

 

Sök