Hoppa över innehåll

Sommarens trädgårdstrender

Trädgården har blivit en allt viktigare plats att vistas på, vara kreativ i och koppla av. Gröna, öppna och naturliga planteringar med olika sorters blad och växter blir allt mer trendigare.

Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen

Trädgården består av många delar

Trädgårdsjournalisten Johanna Vireaho delar med sig av sina tankar om trädgårdstrender och sommarblommor. Det främsta problemet i trädgårdstrender är naturligtvis trädgårdsskötseln i sig. I den nuvarande världssituationen ger trädgården en möjlighet för att göra, skapa, utveckla kreativitet, bara vara, träna och umgås tillsammans i. Vi gör allt möjligt i trädgården, men just nu har vikten av att bara vara och njuta en stor betydelse. I trädgården kan vi skapa oaser av avkoppling, och platser för att semestra hemma på, som gör det möjligt att för ett ögonblick bryta sig loss från vardagens liv och rörelse. Med estetik, användning av säsongsbetonade växter och en trädgård med fler krukväxter, kan vi njuta mer av trädgården och dess avkopplande atmosfär.

Trädgårdsjournalisten Johanna Vireaho med en kruka i händerna

Trädgårdsjournalisten Johanna Vireaho tycker att trädgården är en utmärkt plats för att göra all möjligt, till exempel att koppla av. I trädgården kan du komma på bättre humör och njuta av växterna.

Trädgårdsbänk med planteringsredskap, krukplanteringar och växter

Trädgården kan vara både vacker, praktisk och hållbar. En trädgård full med vackra sommarblommor i krukor kan vara ett underbart sätt att njuta av trädgårdens skönhet. Trägrådsinredning tillsammans med växter är inspirerande, bekvämt och avkopplande att titta på.

I trädgården finns det ofta plats för plantering av krukväxter på en mängd olika platser, till exempel växthus, terrass, uteplats, sommarkök och vid entrén.

Mörk chokladskära

Chokladskäran är mycket vacker med sina mörka löv.

Krukplanteringar med bladväxter och dekorativa stenar

Använd en mängd olika växter och krukor för att skapa en härlig helhet. Endast din fantasi sätter gränser.

Mångsidigt med växter

Mångsidigheten ökar runt om i trädgårdarna. Nu planteras det inte bara sommarblommor i sommarens planteringar. Även träiga växter, perenner och ätbara örter blir allt vanligare komplement till de vackra sommarblommorna. Kreativitet och mångsidighet är tillåtet, så kombinera gärna växter efter din egen smak, dina förhållanden och tillväxtkrav. Silverfärgad eukalyptus är exempel på en bladväxt som är vacker i kruka tillsammans med sommarblommorna.

Krukplanteringar och planteringsspadar

Det blir allt vanligare att plantera växter ute i krukor. Skaffa dig gärna en härlig uppsättning krukor i olika storlekar för att göra sommarplanteringen enkel.

Det har även blivit populärt att plantera små träd i kruka. Därför är det viktigt att tänka på att ju större växterna är och ju mer vi planterar i en och samma kruka, desto större behöver krukan vara.

Krukplantering med svart bladväxt och dekorativa stenar

Ju större växten är desto större behöver krukan vara för att plantan ska få tillräckligt med utrymme att växa.

Du kan också testa på att odla fleråriga växter som vanligtvis växer fritt i trädgården. Det kan dock vara utmanande för många växter att överleva vintern. Prova därför att övervintra dina växter under olika förhållanden, till exempel i ett växthus, garage, källare eller lager, för att se vad som fungerar bäst.

För att få harmoni i krukorna kan du välja att hålla dig till samma färg på alla sommarblommorna i krukan. Det kan även vara snyggt att bryta av planteringen men olika arter och nyanser. För en vackert balanserad plantering är det ett bra tips att välja ett udda antal växter till krukan.

Krukplantering, vas i glas och en korg

Krukplantering med gräs, bladväxt och dekorativa stenar

Plantera egna blomsterängar

Sommarens blomster återspeglar trädgårdstrender som naturlighet och närhet till naturen. Planteringarna blir som en liten bit av den vilda natured, med trendiga gräs och smala, ängsliknande blommor. Atmosfären blir ljus och öppen, nästan som en blomsteräng. Välj gärna plantor som exempelvis lavendel som även är till glädje för humlor och fjärilar.

Vackra bladväxter

Planteringar med sommarblommor behöver inte nödvändigtvis endast bestå av stora blomsterarrangemang. Härliga färger och former från bladväxter kan spela en viktig roll i planteringen. Även bladväxter utan blommor eller med endast små, smala blommor kan vara väldigt vackra. Olika bladfärger och bladformer bidrar till kontraster och variation i planteringarna.

Suckulenter är ett bra exempel på växter som bidrar med variation i planteringar. De är lätta att sköta och trivs bra på soliga platser.

Silverfärgad bladväxt i kruka

Ormbunksarter har även dem blivit allt mer populära, och kan användas som komplement till vackra sommarplanteringar. Till exempel den populära sorten strutbräken. Variera gärna gröna bladväxter med en den spektakulära rexbegonian.

Grön och mörkröd rexbegonia

Rexbegonian är en blickfångare med sina stora och spektakulära löv.

Komplettera med vackert gräs

Vackra ängsplanteringar bör även inkludera gräs, som till exempel bronsstarr och kopparstarr, för att bidra med en varm och brunaktig bladfärg till planteringarna. Om du istället önskar särskilt luftigt gräs, välj gärna fjädergräs. Detta faller vackert från kanten av krukan och pryds av ljusa volanger under sensommaren och hösten. Även blåsvingel är ett utmärkt och hållbart alternativ till suckulenter.

Komplettera planteringar med ängsgräs

Gröna inomhus- och utomhusväxter

Eftersom att den gröna växttrenden blir allt mer populär kombineras nu gröna växter tillsammans med sommarblommor i planteringar och krukväxter. Svärmorstungan bör placeras på en skuggig plats samtidigt som suckulenter och kaktusar trivs bäst i solen. Agave, äkta aloe och groddblad placeras gärna i växthuset eller på terrassen. De gröna krukväxterna som tas in under vinterhalvåret kan även flyttas ut under sommaren.

Suckulenter i kruka

Sök