Hoppa över innehåll
Perenner

Strutbräken

Matteuccioa struthiopteris

Strutbräken har stora, 80-100 cm höga, strutformade blad som är friskt gröna. Växten är oerhört vackrer när solen sipprar igenom det vackra bladverket. Strutbräken är en tålig och lättskött perenn.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-100 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

none

Strutbräken är vår största och mest majestätiska ormbunksart. Den växer i hela Sverige, och är fridlyst i vissa områden. Som fond i bakgrunden förhöjer den skuggplanteringar, och den gör sig fin i kanten på en trädgårdsdamm.

Strutbräken saknar sporgömmen på undersidan av bladen, istället skickar den upp ett brunt fertilt blad som kallas sporangieblad i mitten av plantan. När sporerna är mogna släpps de från bladet, och sprids med vinden eller med hjälp av daggmaskar. Strutbräken kan även föröka sig genom att skicka ut utlöpare under markytan. Bladen är ljusgröna och består av många fjäderliknande små blad som sitter på bladskaftet.

Den vackra ormbunken lämpar sig i skogsträdgårdar, i perennplanteringar, och ihop med vattenälskande växter i lite halvskuggig miljö. När strutbräken trivs skickar den ut många utlöpare, och kan bre ut sig på gränsen till invasivt. Det är en mycket härdig art, och man kan hitta exemplar på gamla ödestomter där de förmodligen planterats en gång för att skydda huset mot oönskade väsen.

Strutbräken trivs bäst i skuggiga och halvskuggiga livsmiljöer, men kan även trivas i sol. Jorden måste vara fuktig, till och med våt, frisk och rik på näringsämnen. Använd Ros & perennjord för att jordförbättra när du planterar strutbräken. Sätt plantorna med 40-50 centimeters mellanrum.

Gödsla strutbräken på våren med Trädgårdsgödsel Spira. Skär bort de gamla bruna bladen, så blir plantan snygg inför växtsäsongen. Föröka genom att dela större plantor. Kring juli-augusti gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad. Skydda dina nyplanterade strutbräken inför vintern genom att lägga ut Täckbark på jordytan kring plantan, så klarar de första vintern bättre.

Strutbräken är ätlig! Om du har ett stort bestånd kan du skörda de ihoprullade bladen när de är cirka 5-15 centimeter långa. Se till att vara helt säker på att det är strutbräken. Det finns andra liknande ormbunkar som kan innehålla skadliga ämnen, så ta inte fel sort. Koka bladen i tio minuter i lättsaltat vatten. En riktig delikatess!

Sök