Hoppa över innehåll

Bli vän med mossan

I trädgårdens skuggiga del blir gräsmattan mossig med tiden även om den sköts på rätt sätt. Istället för att kämpa emot är det bättre att byta attityd och med ett leende hjälpa mossan att breda ut sig. Mossan hör ju hemma i den skuggiga delen av nordiska trädgårdar. Man kan inte köpa olika mossor i plantbutiken men de flesta naturliga mossor går lätt att föröka.

Mossa för skuggiga platser samlas in på en skuggig plats och om man vill ha mossa på en solig plats samlas mossan i naturen från en solig plats. Mossan tvättas och finfördelas till en fin massa. Mossmassan breds ut i ett 1 cm tjockt lager på fuktat tidningspapper. Mossodlingen placeras på skivor och odlas först på en skuggig plats. Vid varm väderlek duschas mossplattorna ett par gånger i veckan. Då mossan på plattorna börjar växa efter ungefär en månad kan de flyttas till sina slutliga växtplatser.

Den befintliga jorden måste vara fuktig och ogräsfri, den kan t.ex täckas med Solmull torv utan tillsatser. Mossmassa kan också penslas på stenar för att få dem mossbevuxna. I mossmassan tillsätts en halv liter filmjölk som spetsats med två äggvitor. Det är lättast att få stenar i skugga mossbevuxna och det är dess norrsida som först får ett mosstäcke. Istället för filmjölks-ägg-blandningen kan mossmassa bredas ut på stenar som man först hällt pilsner på.

Bort med mossan – börja gödsla

Mossan gillar inte gödsel. Då gräsmattan blir mossbevuxen är marken oftast för tät och fuktig. En intensiv vårkrattning fungerar som första hjälp eftersom man då tar bort mossa samtidigt som markytan blir luftad. Näringsbrist är orsaken till att gräsen blir tvåa i tävlingen om livsutrymme i gräsmattan eftersom de sätter större krav på växtplatsen än mossa och även ogräs. En frisk nyanlagd gräsmatta växer sig friskt grön med Gräsmattegödsel som innehåller kväve, järn och magnesium. Gräsmattegräsen trivs i en neutral, välkalkad jord. De flesta mossor växer helst i en sur jord.

Sök