Hoppa över innehåll

Jord av kunglig kvalitet krävs till Sollidens slott

Ett nytt jordrecept har tagits fram för rosbäddarna på Sollidens slott

I Sollidens slottsträdgård finns ett trädgårdsrum som tilltalar extra många under sommaren: den holländska trädgården med rosor av alla möjliga slag. Där har trädgårdsmästarna tampats med problem som torka och till följd av det bland annat mjöldagg på rosorna. Nu har de hittat ett recept som förhoppningsvis ska lösa problemen.

Under en tid har personalen testat sig fram på egen hand för att hitta den ultimata jorden som kan binda fukt, näring och samtidigt ha en luftig struktur.

– I den här typen av besöksanläggning finns en förväntan på goda resultat. Vi vill göra trädgårdarna så vackra som möjligt för såväl besökare som för våra kungligheter som bor här och som också gärna njuter av anläggningen, berättar Anders Johansson, trädgårdsansvarig på Sollidens Slott.

Tillsammans med Hasselfors Garden har de nu fått fram en jord med vatten- och näringshållande egenskaper som nu använts i flera av rosbäddarna i snart ett års tid. Det nya receptet innehåller, förutom extra lera och mull, även biokol.

– Vi vill tänka framåt och vara beredda på fortsatt varma och torra somrar där växtligheten kan överleva. Jorden behöver också leverera sina goda egenskaper över tid. Då passar det bra med ett tillskott av biokol som binder såväl vatten som näring, säger Anders och fortsätter:

– Den nya jorden är toppen för oss som på sommaren behöver handvattna för att inte skada de blommande rosorna. Jorden tar snabbt upp vattnet och håller det bättre än de jordar vi testat tidigare, vilket är viktiga egenskaper för att det ska funka för oss. Den holländska trädgården är stor och ännu återstår många bäddar med rosor som också ska få gotta sig i den nya jorden. Grävningen tar tid eftersom rosorna står placerade innanför infattningshäckar av buxbom, därför behöver grävningen utföras varsamt.

– Vi har fått god hjälp av Hasselfors Garden och uppskattar att kunna få hjälp att ta fram en jord som passar för våra behov, men också att få ta del av jordanalyser som visar hur den faktiska jord vi fått levererad till oss är uppbyggd, säger Anders och fortsätter:

– Jag har arbetat inom trädgård i många år och vet värdet av bra jord för att ge planteringarna de bästa förutsättningarna och därmed undvika onödig skötsel på grund av rotogräs som följer med jorden. Det är värt att satsa på bra jord.

 

 

Sök