Hoppa över innehåll

Så här bevarades 150-åriga almar i Kungsträdgården

De har blivit kramade, omhuldade och rikskända. Almarna i Kungsträdgården i Stockholm var till och med föremål för kravaller när de skulle fällas på 1970-talet. Tack vare protesterna fick träden stå kvar och nu får de nya växtbäddar.

Nytt jordrecept bevarar almarna i Kungsträdgården

Tobias Arvind från Green Landscaping var projektledare och den sammanhållande länken mellan beställaren Stockholms stad och Hasselfors Garden som levererade jorden enligt stadens egna recept.

– När Stockholms stad skulle göra en rotkartering var det ett bra tillfälle att ge almarna en ny växtbädd. Träden mår bra nu, men som alla träd behöver de ny växtbädd då och då för att ha goda förutsättningar. De nya växtbäddarna med luftigt markmaterial ger rötterna mer utrymme att utvecklas.

Det här var ett väldigt speciellt projekt. De tretton träden planterades på 1860-talet, de stod trångt och de lutade, det var lite svårjobbat och tidskrävande. Vi var tvungna att gå varsamt fram. Grävmaskin användes försiktigt tills de första rötterna dök upp. Sedan övergick det till schaktningen av den gamla jorden och vacumsugning runt rotsystemen. Även tryckluft användes för att luckra upp jorden. Hela tiden var rot- och trädkronespecialister med och såg till träden. Och det fotograferades jättemycket för att dokumentera allt.

– I växtbädden lades ny jord, blandad efter ett recept framtaget av Stockholms stad. Hasselfors har i dialog med oss blandat jorden. Den består av biokol från Stockholms stads egen anläggning i Högdalen, av kompost, pimpstensblandning och Citykross 32-63. Basaltmjöl som ger extra tillgång på mineraler har tillförts, dessutom har det tillförts två stammar av mycel som bildar mykorrhiza för att öka den biologiska aktiviteten i växtbäddarna.

Pimpstensblandningen lades närmast rötterna för att skydda dem mot stenarna i Citykrossen. Rötterna behandlas med silkesvantar, om vi hittade skador på dem så skar vi bort de bitarna med helt sterila verktyg.

Under 2019 avslutades arbetet och almarna i Kungsträdgården.

 

Information hur almarna i Kungsträdgården bevarades

Sök