Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Åderblad

Fittonia verschaffeltii

Åderblad är en låg och dekorativ prydnadsväxt med mönstrade, ovala blad. Bladen kan vara gröna eller rödaktiga och bladvenerna skiljer sig i färg, i vitt eller rött.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10 cm

Färg:

Gul Mångfärgade blad

Åderblad tillhör familjen akantusväxter, och i naturen hittar man åderblad i Sydamerika, Peru. Där växer den som marktäckare i skogsmiljö.

Som krukväxt blir växten ungefär tio centimeter hög. Bladen är 5-6 cm långa och 3-5 cm breda. Stjälkarna är spröda. De naturliga arterna kan blomma på våren med gula kronblad, men de odlade sorterna blommar inte. Åderblad är dekorativ, både som solitär krukväxt, eller som en låg växt i en planteringsgrupp.

Åderblad trivs bäst i dämpat solljus eller i halvskugga. I en för solig miljö försvinner de dekorativa bladvenerna. Åderblad trivs bäst i en fuktig och varm miljö, och den är känslig för drag.

Jorden till åderblad ska vara näringsrik och ha bra dränering. Rotsystemet är litet, så den klarar sig bra i en liten kruka. Den ska helst vara platt, 5 cm räcker för jordlagret. På våren kan den planteras om i 70% Blomjord blandat med 30% Odlingssand för att få en ökad dränering.

Åderblad behöver inte så mycket vatten. Jorden ska vara jämnt fuktig men inte blöt, eftersom stjälkarna kan ruttna då. Låt jordytan torka ut mellan vattningarna. Gödsla åderblad varannan vecka, från mars till september, med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

När du ändå vattnar, ta med dig en sprayflaska fylld med vatten och spraya bladen på åderblad, då de tycker om hög luftfuktighet. På vintern när vi har torr inomhusmiljö är det extra viktigt att spraya, och ställ gärna in plantan i rummet.

Åderblad håller sig kraftiga ifall du toppar dem ibland. När du ändå har klippt av en topp som har 3-4 bladpar, passa på att ta en stickling av den. De kan rotas i ett vattenglas eller i Pimpsten, och sedan planteras i Blomjord.

Sök