Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Alströmeria

Alstroemeria

alstromeria_alstroemeria alstromeria_alstroemeria

Alströmeria, även kallad inkalilja, har fjärilsliknande blommor som påminner om liljor. De färggranna blommorna kommer bäst till sin rätt i krukplanteringar. Alstömerian kan övervintra som perenn i södra Sverige men säkrast är att ta in rötterna för frostfri förvaring.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

25-100 cm

Blomning:

Midsommar

Rekommenderade produkter

alstromeria_alstroemeria alstromeria_alstroemeria

Alströmeria eller inkalilja, prinsesslilja är en vacker, flerårig knölväxt. Alströmerian har enfärgade eller fläckiga blommor i olika färger; vit, vit-rödbrokig, olika röda nyanser och gul. Den blommar länge under hela sommaren. Alströmerians gröna blad är breda och vridna vid bladskaftet så att bladets undersida blir ovansida. Sorter som lämpar sig för krukplantering har förädlats till 25–40 cm höjd. Perenna sorter kan bli upp till 100 cm.

Alströmerian är svagt giftig. Växtsaften kan orsaka hudirritation.

Alströmerian trivs bäst i halvskugga eller sol, men gillar inte gassande sol. Alströmerian tål lätt regn, men i övrigt ska växtplatsen vara skyddad. När växten småningom har härdats klarar den till och med av några minusgrader.

En luftigt och näringsrik jord för alströmerian är U-jord.

Alströmerian förbrukar mycket vatten och gödslas regelbundet med flytande näring, exempelvis Trädgårdsgödsel Spira. Dra bort vissna blommor och frökapslar, klipp helst inte, det stimulerar rotknölarna att växa. Alströmerian blommar oavbrutet från sommaren till höstfrost om vissna blommorna tas bort regelbundet.

Alströmerian kan övervintra ute om platsen är väldränerad och täcks tidigt på hösten med t.ex Täckbark. Rötter övervintras annars på en sval plats inlagda i fuktad Solmull. Slutar man gödsla i god tid så att rötterna hinner förbereda sig inför viloperioden. Rekommenderad temperatur är cirka +2 grader. På våren tas alströmerians rötter fram för förkultivering och flyttas ut när vädret blir varmare. Plantera rötterna i U-jord.

Låg alströmeria kallas även för prinsesslilja. Alströmerian förekommer även som snittblomma i blomsterbutikens buketter.

Sök