Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Amerikanskt blåbär

Vaccinium angustifolium

Skötselråd för att få en riklig skörd av hemmaodlade blåbär Enkla skötselråd och plantering av blåbärsbuske

Blåbär är en riktig nyttoväxt, eftersom bären innehåller ämnen som är positiva för hälsan. De blåbär som säljs i trädgårdsbutiker kallas Amerikanska blåbär, en art inom samma släkte som våra blåbär i svenska skogarna.

Höjd:

60-120 cm

Färg:

Röd Blå Vit

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Skötselråd för att få en riklig skörd av hemmaodlade blåbär Enkla skötselråd och plantering av blåbärsbuske

Amerikanska blåbärsplantan blir 60-120 centimeter hög (beroende på sort), och den växer bäst där det är soligt och sur jord. I Sverige blommar blåbär i maj/juni och bären mognar i juli, i norr mognar bären i augusti. Blåbär blommar med klockformade grönvita blommor på våren, och blommornas nektar attraherar humlor och fjärilar. Det är en bra växt för pollinerare under tidig vår, när det inte finns så mycket annan mat. På hösten blir blåbärsplantans blad vackert röda, för att sedan falla av inför vintern.

Blåbärsplantans bär har ett tunt skyddslager av vax på skalet. Vaxlagret är matt, och ger bären sin karaktäristiska ljusblåa färg. Blåbären är mycket nyttiga eftersom de innehåller både antioxidanter och C-vitamin. De flesta sorterna är ganska vinterhärdiga, men fråga i butiken vilken sort som passar bäst i ditt område. Det är stor stor skillnad på bären vi odlar/köper i affären (amerikanska blåbär) och bären som vi hittar i skogen, de amerikanska blåbärens fruktsaft är ofärgat, och fruktköttet är ljust/vitt.

Vid kokning av blåbär så försvinner en del av de positiva hälsoeffekterna, om du vill behålla allt det nyttiga är det därför bättre att frysa in dem som de är.

Plantera blåbärsplantan i sur Rhododendronjord på en solig till halvskuggig och vindskyddad plats i din trädgård. Plantera gärna flera plantor som pollinerar varandra, och sätt plantorna på ett avstånd på ungefär 100 centimeter från varandra. Täck marken kring plantans rotsystem med Premium Furubark för att skydda de ytliga rötterna mot vinterfrost. Du kan även odla blåbär i kruka på balkongen. Gödsla plantan med Gödsel för frukt och bär strax före knoppsprickning, och ytterligare en giva kring midsommar.

Klipp några kvistar blåbärsris och använd som snittgrönt i buketter! Passar jättefint ihop med tulpaner på våren.

Sök