Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Ampeljordgubbe

Fragaria x ananassa

ampeljordgubbe_fragaria-x-ananassa ampeljordgubbe_fragaria-x-ananassa

Ampeljordgubbe bidrar både med ett vackert hängande växtsätt, vita, rosa eller röda blommor och goda bär. Ampeljordgubbarna är remonterande, återblommande sorter som ger skörd hela sommaren. Jordgubbarna plockas och äts direkt från plantan.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

15-25 cm

Blomning:

Sommar

ampeljordgubbe_fragaria-x-ananassa ampeljordgubbe_fragaria-x-ananassa

Det finns olika sorters ampeljordgubbar och de säljs ofta färdigplanterade i stora amplar. Alla jordgubbssorter kan odlas i ampel men de sorter som speciellt används till ampeljordgubbar är remonterande, återblommande, och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar. De är behändiga eftersom amplarna kan hängas upp direkt och man behöver inte plantera de små plantorna i en större kruka. Ampeljordgubbarnas plantor är fleråriga, men de kan inte övervintra utomhus i amplarna.

Jordgubbarna blommar bäst och ger mest skörd på en solig och varm plats. Jordgubben orkar dock även ge skörd i halvskugga. Några sorter av ampeljordgubbe bildar långa utlöpare. De kan förkortas utan att jordgubben lider av det. På utlöparna växer jordgubbsplantor som kan planteras för att få nya plantor. Jordgubbsplantorna planteras i en luftig och välgödslad jord som Ört & Grönsaksjord. Planteringsavstånd ca 10 cm.

På en inglasad balkong och i växthus ger jordgubbarna den största skörden. Där är det varmt längre in på hösten, vilket betyder att man får skörd länge, även om det är kallt ute.

Det lönar sig att vattna ampeljordgubben regelbundet för att få söta och saftiga jordgubbar, plantorna får inte torka ut. Blanda Gödsel för frukt & bär i vattnet vid varannan vattning. Då orkar jordgubben bilda nya knoppar.

Ampeljordgubbarna är sorter som remonterar dvs bildar nya blomknoppar hela tiden och bildar långa utlöpare. Utlöparna är dekorativa men gör samtidigt att skörden minskar eftersom kraften går till dem istället för blommor och bär. Det lönar sig att klippa bort åtminstone en del av utlöparna och plantera dem som nya jordgubbsplantor.

Ampeljordgubben är flerårig men den övervintrar inte i en ampeln. På hösten kan man ta bort ampeljordgubben från ampeln och plantera ut den i jord. På detta sätt övervintrar den ofta bra. Den kan även övervintras i en källare. Då vattnas jordgubbsplantorna sparsamt vid behov.

På våren kan jordgubbsplantorna planteras tillbaka i ampeln, i ny Grönsaksjord.

Ampeljordgubbe kan även försökas med frön. Så fröna tidigt på våren inomhus i Naturgödslad såjord. Plantera minst tre plantor i en ampel.

Odlingsvärda sorter:

’Ruby Ann’ har röda vackra blommor.
’Tristan’ har ceriserosa blommor och ger rikligt med lite mindre bär hela säsongen.
’Temptation’ vita blommor och nerhängande bär. Bildar inte revor. Kan sås från frö.
’Ostara’ har vita blommor som kommer hela säsongen, saftiga stora bär. Förökas med revplantor.
’Rainbow Treasure’ har en blandning av vita och rosa blommor och söta doftande bär.

Det går att odla alla vanliga jordgubbar i amplar och krukor men de får bara en kort skördeperiod.

Sök