Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Ananas

Ananas comusus

Visste du att ananas, en välkänd ätbar frukt, är slående snygg som exotisk inomhusväxt? Ananas har en grågrön bladrosett, där kronan, ananas, växer upp ur dess mitt. Ananas är en lättskött växt, bara den står lagom varmt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Lila Mångfärgade blad Silvergrå blad

Ananas är en tropisk växt med en saftig frukt. Växtens rosettblad är styva och med tvärgående ränder. Bladrosetten är robust, och ur dess mitt bildas en kraftig blomställning. Den täta blomställningen bildar en tallfrukt efter blomning. Blommorna är lila och sitter i en grupp på toppen av den korta stjälken. I naturen växer ananas till en ungefär en meter hög planta. Sorten vi odlar som krukväxt blir cirka 30-50 cm hög.

Eftersom ananas härstammar från tropikerna kräver den värme, ljus och hög luftfuktighet. Den trivs bäst om den står på en ljus eller solig plats när rumstemperaturen över 20 grader. På sommaren trivs den på en lite varmare plats, kring 22-25 grader. Som krukväxt trivs ananas i sandig jord, blanda lika delar Blomjord och Odlingssand för att få till en perfekt ananasjord.

Ananas vattnas lite, men regelbundet. Låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Gödsla ananas med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring varannan vecka under perioden mellan mars-september. Vintertid behöver ananas ingen gödsel.

Plantera om ananas på våren när det har blivit trångt i krukan. Välj en tung kruka, till exempel av terracotta, så står plantan stadigt.

En ny planta kan odlas från själva frukten. Bladrosetten bör vara frisk och grön, och inte ha börjat tappa blad. Skär av rosetten genom att kapa av de översta centimetrarna av frukten, och avlägsna försiktigt fruktköttet. Ta sedan bort bladen från de nedersta centimetrarna av rosetten, där gömmer det sig ofta små rötter.

Rosetten planteras sedan i en blandning av lika delar Blomjord och Odlingssand. Håll jorden jämnt fuktig för att rötterna ska bildas. Var dock försiktig, vid övervattning kan rosetten ruttna. Efter ett par månader har den fått nya rötter.

Sök