Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Bäraronia ’Viking’

Aronia x prunifolia 'Viking'

bararonia-viking_aronia-x-prunifolia-viking

Bäraronian är utvalda sorter av slånaronia som ger större bär och högre skörd. Bären har ett mycket högt innehåll av antioxidanter och är utmärkta att göra sylt, saft och gelé. Det är samtidigt en vacker prydnadsbuske. De mörkgröna bladen får en glödande röd höstfärg.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

200-300 cm

Blomning:

Vår

Växtzon:

1-5

Rekommenderade produkter

bararonia-viking_aronia-x-prunifolia-viking

Bäraronian ger en mycket riklig bärskörd, en buske kan ge upp till 8–10 kilo blanka, svarta bär som växer i klasar. Bären är riktiga hälsobär med mycket hög halt antioxidanter och vitaminer. De färska bären smakar surt och beskt, det är en fördel att de får en omgång frost innan de plockas. Det går utmärkt att tillverka saft av dem, gärna tillsammans med äpple, svarta vinbär eller hallon. Bären passar utmärkt för tillverkning av gelé och sylt eftersom de innehåller rikligt med pektin. Det går även att torka bären. Bärsaften är vackert mörkröd, men orsakar fläckar. Det lönar sig att vara uppmärksam på detta när man väljer växtplats, till exempel i närheten av uteplatser eller barnens lekplatser.

Bäraronian är en frisk och härdig växt som trivs på många olika platser. Som en fritt växande blir bäraronian 1-2 m hög och lika bred. Bäraronian tål beskärning väl och därför används den också för häckar som beskärs. Bärnaronian trivs i växtzonerna I–V.

De mörkgröna, ovala och blanka bladen är något större än hos vanlig slånaronian. De vita blomställningarna med en svag doft av rönn slår ut i juni, vilket betyder att frostnätter på våren inte förstör blomningen och bärens utveckling. Dessutom är buskarna helt självpollinerande. Bäraronian trivs bäst i sol eller halvskugga. På en solig växtplats är blomningen som rikligast och höstfärgerna som djupast. Bäraronian trivs bäst i sol eller halvskugga. På en solig växtplats är blomningen som rikligast och höstfärgerna som djupast. Kan planteras i många typer av jordar. Jordförbättra med Planteringsjord. Planteringsavståndet är 100 cm, som häckväxt 3 per meter.

Till en början har bäraronian glesa skott, men den blir snabbt tätare. På våren kalkas buskarna med trädgårdskalk och gödslas med Hönsgödsel.

Bäraronian tål beskärning väl. Den kan föryngras tidigt på våren genom att ta bort några av de äldsta skotten. Bäraroniabeståndet kan förnyas genom att skära ner det, lämna då cirka 20 cm av de gamla buskarna. När bäraronian används som beskuren häckväxt formas den varje år efter midsommar. På en växande häck lämnas 15 centimeter ny tillväxt och på en gammal häck endast några centimeter.

På grund av växtens naturliga växtsätt blir den övre delen mycket tätare än den nedre, vilket betyder att om häcken får växa fritt så kommer de övre delarna med tiden att skugga de nedre grenarna.

Det finns flera namnsorter i handeln för bärproduktion. ’Viking’ är en finsk sort.

Sök