Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Benved

Euonymus europaeus

Benved, är en upprätt, graciös buske eller flerstammigt litet träd som kan användas fristående eller i kanten av en grupp buskar. Den växer vilt i södra Sverige men är inte vanlig i naturen.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200-400 cm

Färg:

Röd Orange

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Benveden är en relativt snabbväxande buske med mörkgröna blad och som blommar i juni med små gulgröna blommor som inte väcker någon uppmärksamhet. På hösten växlar benveden till magnifika höstfärger i kraftigt röda eller gula nyanser och den får mycket dekorativa orangeröda frökapslar som sitter kvar länge på grenarna. Växten och speciellt fröna innehåller irriterande bitterämnen men förgiftningar är ovanliga.

Benveden har inte så höga krav vad gäller växtplats. Den trivs bäst i näringsrik och lucker jord, men växer även i tätare lerjord. Busken är tålig och anpassningsbar och kan växa på både halvskuggiga eller soliga platser, ju soligare plats, desto vackrare höstfärger.

Benveden blir 2-4 m hög och 2-3 m bred. Plantera med ett avståndet på ca 100 cm, blanda den befintliga jorden med Planteringsjord vid planteringen för en god etablering. Benved är mycket härdig och kan planteras i zon 1-5.

Benved är en lättskött buske som inte kräver speciellt mycket underhåll. Vattna busken under torrare perioder och mylla ner Kogödsel i jorden på våren. Den lättskötta busken behöver inte beskäras regelbundet, men den tål det vid behov, ta då bort de äldsta grenarna på vårvintern.

Det finns en svensk, särskilt utvald namnsort ’Evert’ i E-plantsystemet. Den växer till en stor buske med överhängande grenar och får rikligt med karminröda fruktkapslar med orange frön. Dessutom får den särskilt vackra höstfärger i gult och olika nyanser av rött.

Sök