Hoppa över innehåll
Perenner

Blå bolltistel

Echinops bannaticus

bla-bolltistel_echinops-bannaticus bla-bolltistel_echinops-bannaticus

Blå bolltistel är en stadig perenn som skapar volym och kontrast i rabatten. På rätt plats är den härdig och tålig och de svävande blå blombollarna drar till sig massor av fjärilar och pollinerande insekter. Blommar på sensommaren.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

100-120 cm

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

1-3

Rekommenderade produkter

bla-bolltistel_echinops-bannaticus bla-bolltistel_echinops-bannaticus

Blå bolltistel är en långlivad perenn som tål både hetta och torka. Den blir 100-120 cm hög och blommar i augusti -september med 5 cm breda bollformade blå blommor. Utmärkt som snittblomma och eternell. Bolltisteln drar till sig pollinerare och på vintern även fåglar. Växer upprätt, bladen torniga, med gråskiftande färg. Starkt rotsystem som tränger ner djupt. Plockas som eternell när de första blommorna i blomkorgen har slagit ut.

Passar väldigt bra att i sällskap med andra perenner. Självsår sig lätt men avkommorna har inte alltid lika blå blommor som namnsorterna. Plantera som solitär eller i rabatt. Blå bolltistel är anspråkslös och går att plantera på de flesta jordar, gärna på solig och lite torrare plats. Jordförbättra planteringsgropen med Planteringsjord. Sätt plantorna med ca 35 cm avstånd.

Låt växa i lugn och ro, tycker inte om att bli flyttad. Förökas på våren med hjälp av frösådd för de rena arterna eller genom delning eller rotsticklingar för sorterna. Fyll på med R-dress runt plantorna tidigt på våren.

Den här växten klarar sig utan gödning men kan vara bra att ge vid plantering. Gödsla då med Trädgårdsgödsel Spira.

Knipsa av blommorna efter blomning om du vill undvika att den självsår sig i trädgården.

Sök