Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Elefantöra

Pilea peperomioides

Elefantöra

Elefantöra är en populär grön växt som har dekorerat våra hem i många år. Den har vackra runda mörkgröna blad. Växten är för de som vill ha det enkelt, då den växer snabbt, och du kan enkelt ta sticklingar. De tjocka bladen lagrar vatten ganska väl, vilket gör att den klarar att torka ut ibland.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

15-40 cm

Färg:

Gröna löv

Elefantöra

Pilea peperomioides härstammar från södra Kina. Den blir ca 40cm hög, och bladstjälken växer ut direkt från stammen. Nya skott skjuter kontinuerligt upp ur jorden, dessa går enkelt att plantera i en ny kruka för att få en ny planta. Om du vill att plantan ska se buskigare ut så kan du låta skotten vara kvar. Vill du att din Elefantöra ska förgrena sig så kan du beskära toppskottet. Elefantöra kan blomma, blommorna bildas i april-juli. De är små, men växer i stora kluster.

Plantera om din Elefantöra I Blomjord eller P-Jord. Vid omplantering, bottna gärna krukan med lite Pimpsten eller Lecakulor. Den tycker inte om att ha vatten stående kring rötterna, så jorden måste vara väldränerad.

Elefantöra är relativt blygsam i sina krav. Den trivs bäst på en ljus eller semiskuggig plats, men tycker inte om direkt solljus (i direkt solljus blir bladen mindre). Normal rumstemperatur, 18-21 är optimalt, men den kan även klara sig i lägre temperaturer.

Under tillväxtperioden, från mars till september, ska Elefantblomman gödslas med flytande växtnäring varannan vecka. Det gör du bäst med Växtnäring Grönska eller Ansvarfull+ Blomnäring.

Om Elefantöra börjar hänga och tappa bladen är den bästa kuren att flytta den till en bättre placering.

Elefantöra ska vattnas regelbundet på jordytan, och jordytan får gärna torka mellan vattningarna. Kontrollera att det inte ligger vatten kvar på fatet under längre perioder, det kan få rötterna att ruttna.

Du kan forma Elefantöra till att bli buskigare genom att beskära toppen, så förgrenar den sig. Gör en stickling av toppen så får du en ny planta. Om din Elefantöra blir lång och sned, kan du räta upp den med hjälp av en blompinne.

Sök