Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Fjädersparris

Asparagus plumosus

Skötselråd och plantering av fjädersparris

Med sitt graciösa och sirliga utseende är fjädersparrisen en vacker kontrast till övriga krukväxter i hemmet. Men trots sitt sköra utseende är den ganska tålig och får sällan ohyra.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

125 cm

Färg:

Rosa

Blomning:

Försommar

Rekommenderade produkter

Jord:

Blomjord

Skötselråd och plantering av fjädersparris

Denna drömmiga växt som påminner om fluffiga och pyttesmå barr går inte att äta, trots att den ingår i familjen sparrisväxter (men var inte orolig, den är inte giftig för vare sig människor eller katter). Det är en lättskött krukväxt, och den får meterlånga rankor när den trivs. Dessa är vackra att använda i buketter, och du hittar ofta fjädersparris som snittgrönt blomsterhandeln. Fjädersparris kommer från tropiskt klimat, i östra och södra Afrika, Komorerna.

Fjädersparrisen bildar tjocka bulber i jorden, för att lagra vatten och näring. Den trivs bäst i Blomjord blandad med cirka 20% odlingssand. Lägg gärna lecakulor i botten för extra dränering. Plantera den med rothalsen under jord, det befrämjar tillväxten.

Håll din fjädersparris fuktig eftersom den är känslig för uttorkning. Ställ den ljust, men inte i direkt solljus. Ge den Växtnäring Universell en gång per vecka från vår till höst, under vintern räcker det med en gång per månad. Fjädersparris trivs bäst i rumstemperatur och kan stå ute i halvskugga på sommaren. Den mår bra i fuktiga utrymmen, t ex i kök eller badrum. Plantera om din unga fjädersparris varje vår för att den ska kunna växa optimalt. Äldre plantor kan planteras om vartannat år, för de har redan nått full storlek.

Här kan du få tips om omplantering av krukväxter.

Klipp av de långa rankorna och använd i buketter, antingen egenplockade eller för att piffa upp din köpta bukett.

Sök