Hoppa över innehåll
Perenner

Gillenia

Gillenia trifoliata

Gillenia trifoliata Gillena Gillena

Ljuvlig perenn som blommar med ett moln av skira vita blommor på tunna röda stjälkar. Vacker som solitär eller tillsammans med andra växter i rabatten. Till hösten bjuder den på färgsprakande blad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

80 cm

Färg:

Röd Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar, Sensommar

Gillenia trifoliata Gillena Gillena

Gillenia är en tacksam, långlivad perenn. I butiken ser den inte så mycket ut för världen och den är lite långsam att växa till sig. Men när den väl tagit sig är den både frisk och enkel att sköta. Den är härdig i hela landet. I full sol får den mängder med blommor medan skuggigare platser ger lite glesare mellan blommorna. De vita stjärnlika blommorna sitter på tunna röda stjälkar och de har dessutom röda foderblad som bidrar till elegansen. Upplev gärna blomningen under sommarnatten då de vita blommorna svävar som vackrast i luften. På hösten övergår bladen i gula och röda nyanser.

Gillenian har sirliga stjälkar men de är stabila och plantan får ett buskliknande utseende, lika hög som bred. Den väver gärna in sina grenar mellan grannarnas.

De trivs i fukthållande trädgårdsjord men har i övrigt inga större krav. Plantera gärna ihop med växter som har stora blad eller rödbladiga växter som tar upp stjälkarnas färg hos gillenian.

Gillenia kallas även trebladsspira och valdes till Årets perenn 2020. Det finns också en sort som har lätt rosa blommor som heter ’pink profusion’.

Gillenia planteras i jord som blandats med ca hälften Ros & perennjord. När den etablerat sig dressa med R-dress tidigt på våren. Gillenia klipps ner tidigt på våren i god tid innan de nya stjälkarna sticker upp. Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarfull+ Blomnäring.

Uppbindning är inte nödvändigt men växtstöd kan behövas för att hålla upp de nedersta grenarna.

Förökas genom delning eller med frösådd. Fröerna måste ha en kylperiod för att kunna gro (stratifieras). Plantorna växer långsamt. Delning görs vår eller höst.

Det går att odla gillenia i kruka om jorden aldrig tillåts torka helt. På vintern placeras krukan utomhus, nergrävd i jorden.

Gillenia går utmärkt att använda som snittblomma.

Sök