Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Gräslök

Allium schoenoprasum

graslok-_allium-schoenoprasum graslok-_allium-schoenoprasum graslok-_allium-schoenoprasum

Gräslök är en mycket omtyckt, flerårig och lättodlad kryddväxt. Den växer även vilt i Sverige. Gräslöken har ihåliga 30–40 cm långa stjälkar och den blommar med violetta bollformade blommor.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-40 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

graslok-_allium-schoenoprasum graslok-_allium-schoenoprasum graslok-_allium-schoenoprasum

Gräslöken spirar redan tidigt på våren med sina blanka gröna gräsliknande blad som klipps till krydda på matjesillen, smörgåsar, omeletter och i sallader. Gräslöken passar även utmärkt som prydnadsväxt eftersom den blommar tidigt på sommaren med rödvioletta blomflockar som kommer till sin rätt i den annars ännu färglösa blomsterrabatten. Gräslöken kan odlas i en perennrabatt eller i trädgårdslandet ute i trädgården, men den kan även odlas inomhus i kruka eller i en låda på balkongen.

Gräslöken trivs på en solig växtplats. Den är mycket anspråkslös vad gäller växtplats och växer vilt särskilt i kustområden, Öland och Gotland. Även om gräslöken i vilt tillstånd nöjer sig med lite lönar det sig att i trädgården plantera den i kalkad, näringsrik jord som hålls fuktig. Jorden ska vara genomsläpplig eftersom lökarna ruttnar i alltför våt jord. Gräslök planteras i trädgårdsjord som blandats med Ört & grönsaksjord. Lämpligt planteringsavstånd är 25 cm.

Gräslökstuvorna gynnas av kalk så ett gott tips är att kalka med Trädgårdskalk. Om du skördar flitigt behöver plantorna gödslas, mylla ner Hönsgödsel på våren kring plantorna, eller vattna med hönsgödselvatten under sommaren.

Om man vill ha en riklig bladskörd av gräslöken skärs den ner innan blommorna går i blom. Gräslöken kan klippas ner 2–3 gånger per sommar. Detta gör att löken skjuter upp nya, saftiga blad. Blomningen hämmar skottbildningen och växten vissnar redan på sommaren. Man kan låta en del av plantorna blomma. Enskilda blommor kan användas som dekoration och krydda. Blommorna är ätliga och har en mild löksmak.

Gräslök förökas genom frösådd tidigt på våren eller genom att dela äldre plantor på höst eller vår. Det lönar sig att dela och rengöra gräslökstuvorna från ogräs med tre års intervall.

Man kan odla plantorna själv från frö, men även av färdiga plantor från plantskolan eller från matbutikens örtkruka.

Sök