Hoppa över innehåll
Perenner

Hängstarr

Carex pendula

hangstarr_carex-pendula

Hängstarr med sina gröna blad är ett flerårigt prydnadsgräs som bildar en relativt stor tuva. De städsegröna, stora grönskiftande bladen är vackert böjda. Blomstänglarna höjer sig över bladverket och de sirliga blomaxen är sirliga och hängande.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-150 cm

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

hangstarr_carex-pendula

Hängstarr är en stilig perenn som växer vilt i Centraleuropa och den är härdig i större delen av landet. Stjälkarna och blomställningarna är långa och vackert böjda. Hängstarren blommar i maj-juni. Hängstarr passar i perennrabatter, skogsliknande trädgårdar och tillsammans med rhododendron. Den är även en vacker växt i krukplanteringar. Hängstarren blir 1–1,5 m hög.

Hängstarr trivs bäst i halvskugga eller skugga. Den klarar sig även i sol om den får tillräckligt med vatten. Jorden ska vara fuktig, näringsrik och något sur. Blanda befintlig jord med Planteringsjord innan plantering. Planteringsavstånd 50-100 cm.

Hängstarr gödslas på våren med R-dress. Bladen klipps helt ner varannan eller var tredje vår. För att garantera en säker övervintring läggs ett lager granris eller blad krattade i trädgården som vinterskydd omkring hängstarren. De starrplantor som växer i kruka flyttas på hösten ner i jord för att övervintra.

Vid behov kan hängstarren delas på våren. Den självsår sig även ofta på sin växtplats.

Sök