Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Holländsk blodberberis

Berberis × ottawensis ’Suberba’

hollandsk-blodberberis_berberis-x-ottawensis-suberba

Holländsk blodberberis är en prydnadsbuske med ett robust växtsätt. Grenarna är taggiga och böjda. Bladen växer tätt och är mörkt purpurröda. Busken blommar i juni med vackra klargula blomställningar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

150-200 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-6

hollandsk-blodberberis_berberis-x-ottawensis-suberba

Holländsk blodberberis är ståtlig som solitärväxt, i grupp, i en sluttning och som en fritt växande häck. De dekorativa röda bären finns kvar långt in på vintern. Holländsk blodberberis är snabbväxande på en läglig plats. Busken blir 150–200 cm hög. Holländsk blodberberis är härdig och trivs i växtzonerna I–V.

Berberis trivs bäst på en solig växtplats. Den är inte känslig för torka och blåst. Det bästa växtplatsen med tanke på övervintring är lucker sandjord men berberis kan växa på många jordar. Vid plantering blanda befintlig jord med Planteringsjord. Planteringsavstånd 80 cm.

Holländsk blodberberis är härdig men kan frysa under vintrar med hård köld, men återhämtar sig vanligtvis.

Holländsk blodberberis tål beskärning väl. Den kan vårdbeskäras på våren eller hösten genom att gallra bort de äldsta och sämsta grenarna. Om holländsk blodberberis har blivit risig och en vårdbeskärning är besvärlig på grund av de taggiga grenarna klarar den även av att skäras ner till 10 cm höjd.

Den ljusa mjöldaggen som täcker bladen på sensommaren är allmänt förekommande, men den påverkar inte buskens tillväxt.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Bären är ätliga och används i matlagningen i mellanöstern.

Sök