Hoppa över innehåll
Perenner

Höstaster

Aster Novi-belgii

Flerfärgade höstaster

Höstastern är en flerårig perenn som blommar på sensommaren och hösten. Höstastern har släta, mörkgröna blad och stjärnformade blommor som antingen är enfärgade eller består av olika nyanser av blått, lila, vitt eller rött.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80-150 cm

Färg:

Rosa Blå Lila Vit Gröna löv

Blomning:

Höst

Flerfärgade höstaster

Den lättskötta höstastern växer till en höjd på 80-150 cm och sprider sig kraftigt. Den blommar rikligt i de vackra perennplantagerna. Bladen är smala medans blommorna är 2-4 cm stora och vackert gula i mitten. Blommornas färg och blomningstid varierar något beroende på sort. Höstastern blommar vanligtvis under flera veckor mellan augusti-oktober. Det är en tålig perenn som klarar sig bra mot höstfrost.

Höstasterns buskiga tillväxt gör höstplanteringarna vackert frodiga. Det är en utmärkt perenn för till exempel täta buskgrupper och traditionella perennplantager. Höstastrar kan även odlas som lägre, 25-30 cm höga, krukväxter. Dessa krukplanteringar passar perfekt som sensommarblommor på balkonger och blomsterbäddar, men även i höstplanteringarna eftersom de tål lite hårdare frost. Höstastern kan övervintra i rabatten.

Höstastern trivs bäst i en solig och skyddad miljö, men inte i direkt solljus. Plantera i en jord som är jämnt fuktigt, frisk och näringsrik. En lämplig jord är Ros & perennjord. Planteringsavståndet bör vara 40 cm. Vid krukplantering används U-jord.

Gödsla höstastern på våren med Trädgårdsgödsel Spira.

Växten bör vattnas regelbundet, men jorden får inte vara konstant blöd. Plocka bort blommor som vissnar.

I fleråriga perennplantager bör alltför tät plantering undvikas för att förhindra mögel, liksom överdriven kvävegödsel. I augusti-september kan höstastern gödslas med Trädgårdsgödsel Mognad.

Stöd gärna upp de sorter som växer sig högst.

Höstastern är lättast att sprida genom att dela på våren eller genom att ta sticklingar på försommaren.

Höstastern är en slitstark och vacker snittblomma.

Sök