Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Japansk iris

Iris ensata Skäggfri iris

Skötselråd och plantering av Japansk iris

Spektakulär blomma med stora, attraktiva blommor och vackra svärdslika blad som formar fina bestånd. Trivs i fuktig miljö i full sol.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-3

Rekommenderade produkter

Skötselråd och plantering av Japansk iris

Den japanska irisen är en flerårig växt som trivs i fuktiga miljöer. Det finns många olika namnsorter, gemensamt för dessa är att de har en mycket attraktiv blomning. Den har mycket stora blommor i vitt eller blå, rosa och blålila nyanser. Växten blommar i juni-juli. Den växer med grunda jordstammar horisontellt i jordytan. Från jordstammarna kommer långa, smala blad med en tydlig mittnerv. Den japanska irisen bildar med tiden täta ruggar. Det är en perfekt dammväxt och kantväxt till bäckar och vattendrag.  Den växer gärna i fuktiga dammkanter men vill under vintern vill den ha det lite torrare. Tänk på att den inte får stå i vatten under vintertid. Jorden ska vara näringsrik och mullrik och den får gärna vara kalkfattig.  Trivs bäst i fullt solsken, men passar även i halvskugga. Den kan även stå i en rabatt som har fukthållande jord och regelbunden vattning.

Ensata betyder svärdlik. Japansk iris hör till gruppen skäggfria irisar vilket innebär att de på ovansidan av kalkbladen saknar ’skägg’. Men de kan ha en framträdande, avvikande färg där istället.

Plantera under våren eller hösten, placera vid dammkanten i Ros & perennjord eventuellt uppblandad med upp till 50 % Jordkompis Lera för att öka fukthållningen. Gräv ur ca 20 cm och fyll med jordblandningen. Lägg jordstammarna horisontellt och täck med ytterligare ca 5 cm av jordblandningen.

Sköt om irisen genom att dressa med kompost eller R-dress varje vår.  Täck den gärna med exempelvis granris vid barvinter.

Förökas genom delning efter midsommar eller sådd. Fröerna har hårt skal som kan behöva rispas för att öka chansen att ta upp vatten. De gror långsamt och kan även behöva stratifiering för att gro.

Vacker som snittblomma, liknar de irisar som man kan köpa i blomsterhandeln.

Sök