Hoppa över innehåll
Perenner

Moses brinnande buske

Dictamnus albus

moses-brinnande-buske_dictamnus-albus

Moses brinnande buske är en storväxt, doftande perenn med vackert frodigt bladverk och rosalila eller vita blommor. Den blommar rikligt i juni-juli med dubbla blomklasar i toppen av stadiga, bladrika 50–100 cm höga stjälkar. Bör hanteras med handskar då den kan ge blåsor på huden i solsken.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

60-100 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-6

Rekommenderade produkter

moses-brinnande-buske_dictamnus-albus

Moses brinnande buske har ett frodigt bladverk med tjocka gröna blad och kronbladen på de stora blommorna är ljust röda med violetta strimmor eller som hos sorten ”Albiflorus” helt vita. Växten, särskilt frökapslarna, avsöndrar eteriska oljor som kan orsaka hudirritation, blåsor och rodnad särskilt i kombination med solsken. Därför bör växten hanteras med handskar och långärmade kläder. Namnet kommer av att dessa oljor en riktigt het dag kan antändas men utan att busken tar skada. Oljorna ger växten en doft av kanel och citrus.

Växten planteras som solitär eller i en blandad rabatt, den lämpar sig i doftande trädgårdar och är en bra snittblomma. Plantorna breder bara sakta ut och vill gärna stå orörda på sin plats. Mose brinnande buske planteras på en väldränerad solig plats åt det torrare hållet. Jordförbättra med näringsrik Planteringsjord, blanda gärna i extra Trädgårdskalk i jorden då växten gynnas av kalk. Planteringsavstånd 50 – 70 cm.

Förökas med hjälp av frösådd omedelbart efter att fröet mognat på hösten, fröerna behöver stratifieras (köldbehandlas) för att gro. Plantan tycker egentligen inte om att störas men man kan även dela den. Det görs på våren eller hösten men räkna med att det tar tid för plantan att återhämta sig. Sprider sig långsamt. På våren täcks ytan med R-dress.

Sök