Hoppa över innehåll
Barrväxter

Nutkacypress

Chamaecyparis nootkatensis (Xanthocyparis nootkatensis)

nutkacypress_chamaecyparis-nootkatensis-xanthocyparis-nootkatensis nutkacypress_chamaecyparis-nootkatensis-xanthocyparis-nootkatensis

Nutkacypress är ett mörkt blågrönt barrträd med ett graciöst hängande växtsätt. Grenarna är yviga och hängande vilket ger den ett slokande utseende. Nutkacypressen används som solitär och är härdig i zon I-IV.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-150 cm

Växtzon:

1-4

Rekommenderade produkter

nutkacypress_chamaecyparis-nootkatensis-xanthocyparis-nootkatensis nutkacypress_chamaecyparis-nootkatensis-xanthocyparis-nootkatensis

Den städsegröna nutkacypressen som härstammar från den nordamerikanska västkusten säljs som den rena arten eller som selekterade namnsorter. Blir i Sverige 10-15 meter hög. På en gynnsam växtplats utvecklas en del av plantorna till träd medan andra får en buskaktig form. Nutkacypressen är med sin uppseendeväckande form en specialitet i trädgården och växer i zon I -IV.

Under heta dagar avger nutkacypressens mörkgröna blad vid gnuggande en doft av terpentin. Barken är tunn, från gråskiftande till chokladbrun, som äldre spricker den upp i platta, bandliknande flagor. Sorten ’Pendula’ har grenade kvistar som hänger rakt nedåt.

Nutkacypressens växtplatsen bör vara skyddad för blåst, i sol-halvskugga. Växtplatsen ska vara frisk fuktigt med genomsläpplig, näringsrik jord. Lämplig jordförbättring vid plantering är Planteringsjord. Planteringsavståndet 100–200 cm.

På våren gödslas nutkacypressen lätt med Trädgårdsgödsel Mognad. Unga exemplar vattnas så att de inte torkar ut.

Sök