Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Sellerikål, Pak Choi

Brassica rapa Chinensis-gruppen

pak-choi_brassica-rapa-chinensis

Pak Choi, sellerikål har kommit hit med den asiatisk matlagningen. Det är en läcker, lättodlad kålsort som växer fort och som kan skördas inom två månader från sådd. Bra att odla på hösten eftersom den tål en del frost.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

10-40 cm

pak-choi_brassica-rapa-chinensis

Pak Choi heter på svenska sellerikål. Den bildar vasformiga huvuden med breda vita bladstjälkar och mörkgröna blad.  Smaken påminner om mangold. Det finns olika sorter som har olika storlek och färg. Pak Choi odlas bäst tidigt på våren eller när det blir svalare på sensommar och höst. Den är inte särskilt känslig för kyla, en del sorter klarar flera minusgrader, och den kan växa under långa höstar ute eller i skydd mot hårdare köld i drivbänkar och växthus. Under sommaren går den tyvärr lätt i blom. På hösten är det också mindre risk för angrepp av bladloppor som gärna äter hål på de unga bladen. Vid snabb tillväxt kan plantorna klara angreppen.

Plantera eller så i välgödslad jord och näringsvattna med flytande växtnäring under odlingen så att plantorna aldrig stannar av i tillväxten. För bäst tillväxt ska plantorna växa i sol men de kan även klara halvskugga t ex på en balkong. Står plantorna soligt och varmt är det viktigt att de inte torkar ut, det kan också leda till att de snabbt går i blom.

Pak Choi kan skördas som ’baby leaf’ när den är ung men även blad för blad när den vuxit sig större. Vanligast är att man skär av hela bladrosetten nere vid roten och använder hela bladknippet i matlagningen. Pak Choi tillagas kokt, i wok, gratäng eller på grillen. Unga mjälla blad kan ätas råa i sallad. Pak Choi kan frysas efter en kort förvällning.

Pak Choi frösås direkt på växtplatsen eller förodlas i t ex  pluggbrätten för senare utplantering. Som alla kålväxter kräver Pak Choi en näringsrik jord. Förkultivera i Naturgödslad såjord och gödsla den slutliga växtplatsen ordentligt innan sådd/plantering med ca 3 dl/kvm hönsgödsel. Odlar du i odlingsbänk eller kruka är Ört & Grönsaksjord ett bra alternativ. Pak Choi sås bäst i omgångar, börja tidigt på våren, gör ett uppehåll under högsommar och fortsätt på sensommaren.

Planteringsavståndet beror på om du odlar en stor eller liten sort, de stora planteras ut med upp till 30 cm mellan plantorna.

Kål av alla slag är väldigt nyttigt. Pak Choi kan växa tills vintern kommer och är ett värdefullt tillskott i matlagningen på hösten.

Sök