Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Paradisträd

Crassula ovata

paradistrad_crassula-ovata

Paradisträd är en lättodlad och anspråkslös suckulent krukväxt som inte kräver så mycket vatten. Paradisträdet har en robust stam och rikligt med grenar. De mörkgröna bladen är fylliga, runda och har en vaxad yta.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

30-60 cm

Färg:

Gröna löv

paradistrad_crassula-ovata

Paradisträdets stjälkar blir grövre och mer stamliknande när plantan blir äldre. Bladen är mörkgröna, men i starkt solgass kan de anta en något rödaktig nyans. Det finns förädlade sorter av paradisträd med vitgröna blad.

Paradisträdets blommor är små och oansenliga, oftast vita. Det är ganska sällsynt att ett paradisträd blommar. Blomningen kan sättas igång till följd av en lägre temperatur än normalt under vintervilan. Paradisträdet blir i allmänhet som krukväxt 30–60 cm högt. Plantorna kan bli väldigt gamla.

Paradisträdet trivs på en solig och varm växtplats. Det lönar sig dock att undvika alltför gassande sol. Växten trivs utmärkt i normal rumstemperatur. På sommaren kan växten ställas ut på en solig balkong eller terrass. Vintertid är den idealiska temperaturen för paradisträd 15–18 C. Paradisträdet trivs i lucker Blomjord gärna blandad med Pimpsten för att öka dräneringen.

Paradisträdet vattnas rejält så att jorden blir helt genomfuktad. Eftersom paradisträdet kan lagra vatten ska man låta jorden torka upp mellan vattningarna. Det räcker med vattning med några veckors intervaller, på vintern ännu mer sällan. Man bör undvika övervattning eftersom det får rötterna att ruttna. Växten tål torka men inte övervattning.

Paradisträdet kan lätt förökas med blad- eller kviststicklingar. Sticklingen trycks direkt ner i t ex P-jord för att rota sig.

Paradisträdet gödslas med en mild blandning med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring, cirka en gång i månaden från vår till höst. På vintern gödslas växten inte.

Ett ungt paradisträd kan omplanteras varje år, ett äldre paradisträd med några års intervaller.

Eftersom det är så enkelt att sticklingföröka paradisträd, gör många sticklingar och byt till dig nya växter, eller ge bort till dina vänner!

Sök