Hoppa över innehåll
Perenner

Pärleternell

Anaphalis margaritacea

parleternell_anaphalis-margaritacea

Pärleternell är en silvergrå perenn med pärllika vita blommor med gul mitt i täta kvastar. Trivs i solen på torrare platser, gärna på kalkhaltig jord. Lättskött och långlivad men kan sprida sig för mycket. Mycket härdig.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

40-50 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-6

parleternell_anaphalis-margaritacea

Pärleternellen är långlivad med små skötselkrav. Den trivs i varma soliga lägen och sprider sig med hjälp av underjordiska utlöpare. Det är en lättskött växt för stenpartier och naturträdgårdar. Pärleternell växer upprätt och har lansettlika silverfärgade blad med luden undersida. Den låga och mer kompakta sorten Neuschnee lämpar sig även som kantväxt. Den växer upprätt och bildar stora bestånd.

Pärleternellen blommar från juli till september. Blommorna håller sig länge i rabatten och är vackra även långt in på vintern. Blommorna är utmärkta som snittblommor, de kan även torkas som eterneller om blommorna plockas innan de slår ut. Planteras i grupper i jordförbättrad jord. Blanda in både Ros & perennjord och Trädgårdskalk i jorden innan plantering. Sätt plantorna i förband med ca 20-30 cm avstånd.

Skötseln består mest av att klippa bort gamla växtdelar på våren och eventuellt begränsa dess utbredning genom att gräva runt växtgruppen och ta bort överflödig tillväxt. Pärleternell förökas med hjälp av frösådd, vårsticklingar eller genom delning på vår eller höst. Om pärleternellen trivs bra kan den lätt sprida sig med frö till oönskade platser.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Pärleternell liknar ulleternell men har mindre blad. Pärleternellen blommar längre period.

Sök