Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Pärlhyacint

Muscari sp.

Skötsel- och planteringsråd för pärlhyacint

Tillsammans med krokus och scilla bildar pärlhyacint ett bedårande gäng av lågväxande vårblommor. Pärlhyacint har sin blomningstid i maj, och den har smala blad och en tät blomställning. Efter blomning bildar den dekorativa frökapslar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-30 cm

Färg:

Rosa Blå Ljusblå Vit Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Skötsel- och planteringsråd för pärlhyacint

Pärlhyacint är en liten och söt, 10-20 cm hög, flerårig vårlök. Den kan odlas i kruka, och blommar då från slutet av februari till påsk.

De klockliknande blommorna sitter i en tät konformad samling högst upp på blomstjälken. Blommornas behagliga doft intensifieras i värme. Bladen är tunna och långa. De vanligaste sorterna är djupblå eller vita, men det finns även en rosa sort.

Lökar av pärlhyacint säljs på hösten och planteras innan marken fryser. Plantera löken på 8-10 centimeters djup, och med 5-10 centimeters mellanrum. Pärlhyacint trivs bäst i en rabatt, eller i ett stenparti. Där de trivs förökar sig lökarna genom frön och genom att bilda sidolökar.

Pärlhyacint växer bäst på en solig plats, men den klarar även halvskugga. Välj en väldränerad mullrik plats att plantera på, om det samlas stillastående vatten på växtplatsen riskerar lökarna att ruttna. Jordförbättra platsen med Ros & Perennjord vid plantering. Blanda i Pimpsten ifall du vill öka dräneringen.

Pärlhyacint är en anspråkslös växt som inte kräver så mycket omvårdnad. Det räcker att strö ut lite gödsel, till exempel Trädgårdsgödsel Spira, när du ändå gödslar de övriga trädgårdsväxterna. Pärlhyacint delas på hösten.

Om du odlar pärlhyacint i kruka kan du lura dem att blomma tidigare. Sätt lökarna i en kruka fylld med Blomjord på hösten, vattna och ställ krukan mörkt och svalt. Titta till då och då, och vattna eventuellt lite så att jorden inte blir kruttorr. Tidigt på våren lyfter du in krukan så att den får ljus och värme, och lökarna börjar växa och blomma. Efter blomningen, spara lökarna och plantera ut dem i trädgården, så kommer de att blomma nästa vår igen.

Sök