Hoppa över innehåll
Perenner

Pastellakleja

Aquilegia x cultorum

pastellakleja_aquilegia-x-cultorum

Tuvbildande perenn som finns i många namnsorter med olika färger och höjder. De låga sorterna passar i stenpartier och de högre i rabatter. Blommor med långa färgade sporrar i olika färgkombinationer. Blommar i maj -juni och drar till sig fjärilar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-80 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-4

pastellakleja_aquilegia-x-cultorum

Pastellaklejorna är korsningar mellan olika aklejasorter och är ståtligare än de vilda sorterna. Det finns mängder av olika sorter och färgkombinationer att välja mellan. Passar i perenngrupper och som förvildade i naturträdgårdar. Låga sorter kan även vara vackra i stenpartier. Bladen är rundflikiga och lätt gråaktiga på undersidan. Härdigheten kan skilja sig beroende på sort. Plantera gärna ihop med växter som breder ut sig över aklejorna efter att de blommat färdigt t.ex nävor. Plantera i Ros & perennjord med ca 35 cm avstånd.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på våren och försommaren och gå över till att gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Vattnas under torra perioder för att undvika mjöldagg på bladen. Även andra skadegörare kan göra bladen fula efter blomningen. Vintertäckning i snöfattiga lägen. Förökning med hjälp av frösådd. Sprider sig genom självsådd, men färgen på avkomman varierar. Om man vill förhindra spridningen av frösådda plantor avlägsnas blomstjälkarna omedelbart efter blomningen. Kan blomma ytterligare en gång om den beskärs direkt efter första blomningen. Dressa rabatten med R-dress på våren.

Kortvarig som snittblomma. Frökapslarna kan användas i torkade blomuppställningar.

Sök