Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Röda vinbär

Ribes Rubrum-ryhmä

Röda vinbär är en tålig och rik bärbuske som mognar under sensommaren. De härligt röda, saftiga bären växer i klasar och är både bittert intensiva och en aning sura.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

100-150 cm

Färg:

Röd Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Röda vinbär är en frodigt växande och robust bärbuske som kan bli upp till 100-150 cm hög. Bladen är mörkgröna och hårda. Röda vinbärsbuskar blommar tidigt på våren, och bären mognar vanligtvis i juli.

Denna bärbuske trivs bäst på en solig plats i trädgården. Vid plantering blanda 50/50 den befintliga jorden med Naturgödslad plantjord, ca en säck per vinbärsbuske. Gräv en rejäl grop och blanda den uppgrävda jorden med planteringsjorden innan busken sätts ner och jorden fylls tillbaka. Planteringsavståndet bör vara 2-2,5 meter för fristående buskar, om de ska bilda en häck bör avståndet vara ca 1 meter.

På våren bör den röda vinbärsbusken gödslas med Gödsel för frukt & bär. Doseringsmängden är ca 1 dl per buske. Om det förekommer nattfrost under tiden som buskarna blommar bör de skyddas mot frosten.

Obeskurna röda vinbärbuskar växer sig gärna för täta, vilket ökar risken för sjukdomar. Gamla tunga grenar böjer sig även gärna och hänger ner mot marken, vilket försvårar bärplockningen. Låt vinbärsbuskar bli cirka 6 år gamla före den första beskärningen. En riktlinje är därefter att ta bort en gammal gren vartannat år. För stora vinbärsbuskar är målet att behålla 25–30 grenar, och på mindre buskar 20–25 grenar. Beskär vinbärsbuskarna antingen på hösten efter skörden eller tidigt på våren innan de ”vaknat”.

Läs mer om beskärning av bärbuskar.

Vita vinbär är en variant av röda vinbär som saknar rött färgämne. Vita vinbär är dock mildare och mindre sura än röda vinbär.

Röda vinbär har ett högt C-vitamininnehåll. De kan med fördel användas för att göra saft, sylt och gelé. Bladen kan användas för att göra te av.

Sök