Hoppa över innehåll

Beskär bärbuskar

Bärbuskar ger en riklig skörd om du glesar ur dem varje år. Rätt beskurna buskar håller sig vackra och friska.

Obeskurna buskar växer sig gärna för täta, vilket ökar risken för sjukdomar. Gamla tunga grenarna böjer sig gärna och hänger ner mot marken, vilket försvårar plockning. Målet är en luftig buske med uppåtriktade grenar och balans mellan skördegivande äldre grenar och nya skott.

Den bästa skörden ger de grenar som är 2–5 år gamla. En riktlinje är att ta bort en gammal gren vartannat år, så att busken sakta förnyas och hålls ”ung”. För stora vinbärsbuskar är målet att behålla 25–30 grenar. Varje år lämnas 7–8 nya skott kvar. På mindre buskar lämnas 20–25 grenar. Varje år lämnas 5–6 nya skott kvar. Är busken riktigt gammal och risig kan du börja med att ta bort några av de äldsta grenarna i år och sedan fortsätta med en gren per år. Även nedhängande, svaga grenar på kanterna kan tas bort när sådana finns.

Bästa tiden för beskärning är på hösten när busken har tappat bladen. I nödfall går det att göra även i januari-februari, vårvintern, så länge knopparna inte har börjat svälla. Men viktigt att komma ihåg är att vinbär och krusbär ”vaknar” tidigt.

Krusbär bildar sparsamt med nya skott och behöver inte glesas varje år.

 

Sök