Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Rödbladig skogslönn ’Faasen’s Black’

Acer platanoides ’Faasen’s Black’

rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black

Sorten 'Faasen's Black' har de mörkaste bladen bland alla sorter av rödbladig skogslönn. Den trivs utmärkt i södra och mellersta Sverige i varmt och skyddat läge, zon I-III. De blanka bladen är 3–5-flikiga och de behåller sin kraftigt mörkröda färg hela sommaren.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

1200-1500 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-5

rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black

Faasen’s Black’ blommar precis innan bladen slår ut. Den dekorativa blomställningen är röd i mitten med gulgröna kronblad. Blommorna doftar honung och lockar bland annat humlor. De nya bladen är purpurfärgade men mörknar sedan. Det är ett vackert vårdträd i en bebyggd miljö eller i en grupp med gröna växter. Den medelstora lönnen med sin breda krona erbjuder skugga och ett effektivt bullerskydd. ’Faasen’s black’ blir 12–15 meter hög och 8-10 m bred med en bred-oval kronform. Den trivs i växtzonerna I-III.

Lönnen trivs i sol eller halvskugga. Ett gammalt träd behöver mycket ljus. Växtplatsen bör ha fukthållande, medelmåttligt näringsrik eller näringsrik och genomsläpplig jord. Förbättra jorden med Planteringsjord i planteringsgropen. Planteringsavståndet är 4–6 meter i trädgrupper, som vårdträd 6–8 meter.

’Faasen’s Black’ kan behöva uppbyggnadsbeskärning för att få en bra hållbar krona. Den görs i juli-augusti, aldrig på våren då saven stiger intensivt och ger blödning. Endast skadade, döda, alltför tätt växande skott som växer i snäva vinklar avlägsnas.

Unga lönnar gödslas med Speciagödsel PK tidigt på våren. Unga träd och hårt beskurna träd angrips ofta av mjöldagg som syns som en grå-vit beläggning på de mörka bladen.

Sök