Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Rödbladig skogslönn ’Faasen’s Black’

Acer platanoides ’Faasen’s Black’

rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black

Sorten 'Faasen's Black' har de mörkaste bladen bland alla sorter av rödbladig skogslönn. Den trivs utmärkt i södra och mellersta Sverige i varmt och skyddat läge, zon I-III. De blanka bladen är 3–5-flikiga och de behåller sin kraftigt mörkröda färg hela sommaren.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

1200-1500 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-5

rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black rodbladig-skogslonn_acer-platanoides-faasens-black

Faasen’s Black’ blommar precis innan bladen slår ut. Den dekorativa blomställningen är röd i mitten med gulgröna kronblad. Blommorna doftar honung och lockar bland annat humlor. De nya bladen är purpurfärgade men mörknar sedan. Det är ett vackert vårdträd i en bebyggd miljö eller i en grupp med gröna växter. Den medelstora lönnen med sin breda krona erbjuder skugga och ett effektivt bullerskydd. ’Faasen’s black’ blir 12–15 meter hög och 8-10 m bred med en bred-oval kronform. Den trivs i växtzonerna I-III.

Lönnen trivs i sol eller halvskugga. Ett gammalt träd behöver mycket ljus. Växtplatsen bör ha fukthållande, medelmåttligt näringsrik eller näringsrik och genomsläpplig jord. Förbättra jorden med Planteringsjord i planteringsgropen. Planteringsavståndet är 4–6 meter i trädgrupper, som vårdträd 6–8 meter.

’Faasen’s Black’ kan behöva uppbyggnadsbeskärning för att få en bra hållbar krona. Den görs i juli-augusti, aldrig på våren då saven stiger intensivt och ger blödning. Endast skadade, döda, alltför tätt växande skott som växer i snäva vinklar avlägsnas.

Unga lönnar gödslas med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar. Unga träd och hårt beskurna träd angrips ofta av mjöldagg som syns som en grå-vit beläggning på de mörka bladen.

Sök