Hoppa över innehåll
Perenner

Rosenflockel

Eutrochium purpureum

rosenflockel_-eupatorium-purpureum

Rosenflockel är en högväxt perenn som kräver sin plats. Trivs vid vatten och sprider sig med jordstammar. Stadig och behöver inte stöttas trots ansenlig höjd. Gammalrosa blomflockar drar till sig fjärilar och pollinerande insekter.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

150-200 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

1-4

rosenflockel_-eupatorium-purpureum

Rosenflockel får en ståtlig höjd på 2 meter och stjälkarna är blodröda med gröna sågtandade blad i krans runt stjälken. God härdighet. Blommorna sitter i toppen i samlade flockar. Rosenflockel blommar på senhösten i augusti – september. De stora blommorna drar till sig fjärilar och är användbar som snittblomma. Hela växten doftar gott av vanilj. Växer långsamt, skotten skjuter upp sent på våren. Sprider sig med hjälp av en marknära växande jordstam. Utmärkt till förvildning.

Rosenflockel trivs i sol till halvskugga och går att odla i vanlig trädgårdsjord. Den utvecklas allra bäst på mullrik, lite fuktigare jord t ex vid en damm eller bäck. Bra som solitärväxt eller bak i en rabatt. Jordförbättra med Ros & perennjord innan plantering. Planteringsavstånd 60 cm.

Rosenflockel har stadiga skott som inte behöver stöttas. Vattnas under torra perioder. Ta bort nervissnade plantrester på våren och dressa med näringsrik R-dress. Förökas med hjälp av frösådd eller genom delning på våren. Tycker inte om att bli flyttad.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Det finns även en vit variant.

Sök