Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Rosenkalla

Anthurium Andraeanum gruppen

Enkla skötselråd och plantering av rosenkalla

Rosenkalla en exotisk och färgstark krukväxt. Den är tacksam som rumsväxt då den inte ska stå i solen och det är en utmärkt luftrenare.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Skugga

Höjd:

30-60 cm

Blomning:

Sommar, Vår, Höst, Vinter

Rekommenderade produkter

Enkla skötselråd och plantering av rosenkalla

Rosenkalla är en ståtlig och exotisk krukväxt. Det är en färgstark blomma som nästan ser lite konstgjord ut då bladen är blanka och vaxartade. Det stora färgstarka bladet som man tror är blomman är egentligen ett hölsterblad. Blommorna sitter tätt ihop på den smala långa kolven i mitten. Kolvarna går i gult eller orange och är alltid raka. Hölsterbladen finns i rött, rosa, vitt, korall och lila nyanser. Bladen är stora, blanka och hjärtformade.

Det finns en mängd hybrider i handeln idag i olika färger och storlekar. Den blommar om året runt och finns att köpa hela året. Rosenkalla vill inte stå i direkt solljus utan trivs i skugga. Står den för mörkt avslutas blomningen. Den är som vackrast när den blommar men är också fin bara som grönväxt. Rosenkallan är en mycket bra luftrenare och rekommenderas både hemma och i kontorsmiljöer.

Rosenkallan härstammar från sydamerikanska regnskogar och behöver hög luftfuktighet.

Rosenkallan vill inte stå i starkt solsken, då blir den lätt bränd och får bruna blad. Eftersom det är en tropisk växt behöver den en temperatur över 15 grader.

Rosenkalla behöver hållas jämnt fuktig, och blir lätt ful om den får torka ut. Vattna gärna några gånger per vecka och använd rumsvarmt vatten. Eftersom den trivs i hög luftfuktighet kan du duscha den ofta med en sprayflaska. Ställ den gärna i en vid ytterkruka med ett lager leca i botten, det säkerställer att jorden håller sig fuktig. Täckt gärna jordytan med bark eller leca, det avger hindrar avdunstning. Gödsla under vår-sommaren med en svag dos Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring en gång i veckan. Undvik kalkhaltigt vatten. Har du det, spola upp vatten och låt stå gärna 1 dygn innan vattning.

Omplantering görs på våren och när krukan börjar bli för trång. Använd grov Rhododendronjord. Vid omplantering kan man passa på att göra nya plantor, genom att dela isär plantan.

De vackra blommorna går att använda till snitt, de är mycket hållbara. Även bladen går bra att sätta i vas eller i arrangemang med oasis.

Sök