Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Scilla, vårstjärna

Scilla forbesii

Skötsel- och planteringsråd för Scilla

Scilla forbesii, eller vårstjärna, är en lökväxt som blommar rikligt i blått och vitt under tidig vår, i april-maj. Den 10-15 centimeter höga plantan sprider sig snabbt, både från frö och sidolök, och bildar med tiden ett blått ”scillahav”.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-15 cm

Färg:

Blå Ljusblå Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Skötsel- och planteringsråd för Scilla

Scilla har rosett-växande, stjälklösa och jämna raka blad. Blomsterstjälken är böjd, och vanligtvis brun eller mörkgrön. Växten blommar rikligt, och dess 1-2 centimeter stora blå blommor har ett stort vitt öga med blekgula pistiller.

Scilla gör sig bra planterade under buskar och träd, i perennrabatter och i utkanten av gräsmattan.  Den trivs bäst på soliga eller halvskuggade platser. Den ställer inga större krav på jord, så länge den inte står odränerat i stillastående vatten. Jorden kan förbättras med Ros & Perennjord, eller med Pimpsten ifall det är dålig dränering. Scilla planteras på hösten, på ett djup av 5-10 centimeter och med ett plantavstånd på 10-15 centimeter.

Scilla kräver ingen större skötsel, under de första åren kan du gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Spira, samtidigt som du gödslar övriga trädgården.

Annars trivs den bäst ifall den får vara i fred, då kommer den att fröså sig och bilda sidolökar. Ifall den sprider ut sig mycket i gräsmattan är det ingen fara, klipp mattan som vanligt när blomningen är över. Scillan gör ingen skada, utan tillför bara skönhet till din vårträdgård. Om du vill att den ska sprida sig mer, vänta med första klippningen tills frökapslarna har mognat och spritt sig i gräsmattan.

Det finns två sorters scilla som lätt blandas ihop, Scilla forbesii, eller vårstjärna, samt Scilla siberica, rysk blåstjärna. Vårstjärna känns igen på att blomman vänder sig upp mot himlen, medan rysk blåstjärnas blommor är något mörkare och nickar mot marken.

Sök