Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Sen storblommig klematis

Clematis (Sena storblommiga gruppen)

sen-storblommig-klematis_clematis-sena-storblommiga-gruppen

Sen storblommig klematis är en grupp klematis som hör till de mest populära därför att de har den mest fantastiska blomningen. Blommorna slår under en lång period i juli- september och är upp till 15 cm breda.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200-400 cm

Blomning:

Midsommar

Växtzon:

1-3

sen-storblommig-klematis_clematis-sena-storblommiga-gruppen

Sen storblommig klematis har treflikiga blad som fattar grepp med bladskaften runt spaljeer och nät. Den blommar på skotten som bildas under säsongen och kan därför beskäras efter blomningen eller innan den börjar bryta på våren. De stora blommorna har 4-8 kronblad. Färgsortimentet för storblommig klematis varierar från vinröda, blålila, himmelsblå till vita sorter. Sen storblommig klematis blir 2–4 meter hög. Den klarar sig i regel i zonerna I–II, men på gynnsamma växtplatser och med bra vinterskydd har många namnsorter bättre härdighet ända upp till zon V, som t ex Jackmanklematisen.

Planteringsgropen för sen storblommig klematis ska vara minst 60 cm djup och bred. Planteringsavstånd 0,5–1 m. Rotklumpen planteras så djupt att den kommer 15–20 cm under jorden. Planteras klematisen minst på 50 centimeters avstånd från väggen för att undvika torka.

För att trivas kräver sen storblommig klematis rikligt med ljus och en fukthållande, näringsrik, kalkad och väldränerad jord. Blanda befintlig jord med Ros & perennjord vid planteringen. Runt klematisens stambas är det bra att hälla lecakulor eller grov sand vilket förebygger spridningen av grå monilia. Genom att kupa upp sanden eller lecakulorna runt stammarna säkerställs att överflödigt vatten rinner bort. Klematis tycker inte om torka, men inte heller om blöt jord.

Vattna klematisen under torra perioder. Vid en södervägg planteras låga buskar eller perenner framför klematis för att ge skugga åt klematisens stam.

Sent på hösten eller tidigt på våren klipps skotten ner så att ca 20-50 cm återstår.

På våren sprid R-dress runt klematisen. Eftersom klematis förbrukar mycket näring underhållsgödslas de i juli med Trädgårdsgödsel Mognad. I samband med vattningen lönar det sig att tillsätta Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Jackmanklematis och andra sorter går även bra att odla i kruka. Plantera i U-jord i djupa krukor som är mer än 10 liter och var noga med att plantorna aldrig får torka. Det bästa är att övervintra klematisen nergrävd i jorden utomhus men de kan även förvaras frostfritt och mycket svalt, under 10 grader, inomhus.

Passa på våren så de inte bryter för tidigt och börjar växa om de står utan ljus. På en balkong kan man slå in krukan i isolerande material och se till att den inte tinar/fryser i omgångar.

Sök