Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Silverpil

Salix alba var. sericea 'sibirica'

Silverpil är ett snabbväxande, medelstort träd med glänsande silvriga löv under hela växtsäsongen. Silverpil är en växt för fuktiga platser, och behöver mycket plats för att kunna breda ut sina vackra grenar.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

500-2000 cm

Färg:

Orange Silvergrå blad

Rekommenderade produkter

Som en solitärväxt är silverpil imponerande, med sina majestätiska hängande grenar och sitt vackra lövverk. Silverpil blir mellan 5-20 meter hög. Dess silverfärg accentueras fint tillsammans med andra stora blad- och barrträd i olika färger. Silverpil klarar upp till zon 7 i Sverige.

Som ungträd har silverpilen uppåtriktade grenar, som övergår i mer hängande grenar när trädet är vuxet. Den klarar vind bra, och de smala, 6-10cm långa, tandade bladen är silvergråhåriga på både över- och undersida. Silverpil blommar i maj, och bladens höstfärg är gul.

Silverpil är anspråkslös vad gäller växtplats, och överlever även i lerjord. Trädet trivs dock bäst i fuktiga eller våta områden nära vattenansamlingar. På grund av det starka och omfattande rotsystemet är det inte lämpligt att plantera en silverpil nära vattenledningar.

För att plantera Silverpil, gräv en fyrkantig planteringsgrop, och lägg den urgrävda Jorden på en pressenning. Blanda Jorden med 30% Barkmylla och 30% Ros & Perennjord. Placera trädet på plats I gropen, och fyll igen med din jordblandning. Tryck till med foten på Jorden runt plantan för att få bort eventuella större luftfickor. Sätt dit trädstödd, samt gnagskydd. Planteringsavstånd är 5-7 meter.

Silverpil är inte alls känslig för beskärning, vilket innebär att den även är lämplig som häckväxt. Rotskott och vattenskott avlägsnas vid behov.

Nyplanterade och unga silverpilar gödslas med Trädgårdsgödsel Spira.

Silverpil är en bra växt att välja om du vill skapa medelhavskänsla, då bladen påminner om olivträdets.

Sök